REKORDNE VRUĆINE

U Grčkoj očekuju više od 45 stepeni Celzijusa

Suočavamo se s toplinskim valom s mogućim jačanjem vjetra koji od ponedjeljka raspiruje požare oko Atene, kazao je premijer Kiriakos Micotakis

Plaža u Grčkoj. Twitter

A. O.

22.7.2023

Grčka je danas na maksimalnom oprezu zbog toplinskog vala s očekivanim temperaturama iznad 44 stepena Celzijeva, dok istovremeno rekordno visoke temperature prže jug SAD-a uz strah da će zahvatiti i ostale dijelove zemlje.

Sve do nedjelje, sve arheološke znamenitosti, uključujući i poznatu atensku Akropolu, bit će zatvorene za posjetitelje tokom najvrućeg dijela dana, objavilo je ministarstvo kulture.

Maksimalan oprez 

- Potreban maksimalan oprez jer teški trenuci nisu prošli. Suočavamo se s toplinskim valom s mogućim jačanjem vjetra koji od ponedjeljka raspiruje požare oko Atene – kazao je premijer Kiriakos Micotakis.

U centralnom dijelu zemlje u subotu se očekuju temperature do 45 stepeni Celzijevih.

Prema atenskom opservatoriju, rekordna temperatura je u gradu izmjerena 2007. i iznosila je 44.8ºC. Najviša temperatura u zemlji je izmjerena 1997. u Elefsinu, kod Atene, i iznosila je 48ºC.

- Naviknut sam na velike vrućine. Tako je svako ljeto, no ove godine imamo jedan toplinski val za drugim - rekao je Atenjanin Kristos Bojiacis.

Najave rasta temperature

Kostas Laguvardos, direktor Istraživačkog instituta za okoliš i održiv razvoj pri Nacionalnom opservatoriju u Ateni, rekao je da ga zabrinjavaju najave rasta temperatura i sljedeće sedmice.

- To bi onda bio toplinski val koji bi se protegao na dvije sedmice i bio bi najduži zabilježen u Grčkoj - rekao je Laguvardos.

Istovremeno, s druge strane Atlantika oko 80 miliona Amerikanaca ovaj vikend očekuju temperature od 41ºC i više, upozorio je američki Nacionalni meteorološki zavod (NWS).

U Phoenixu u saveznoj državi Arizoni na jugozapadu SAD-a temperatura bi mogla prijeći 46ºC.

Živa se penje

Arizona bilježi najduži toplinski val do sada i već 22 dana za redom živa se penje iznad 43ºC.

U četvrtak je izbio požar u skladištu propana, s eksplozijama spremnika plina, jer se zbog topline spremnici propana šire i postaju pravi projektili koji ispaljuju krhotine i do 450 metara, objasnio je lokalni vatrogasac,

Oko 500 kilometara dalje, u Dolini smrti, najtoplijem mjestu na svijetu, očekuju da će rekordna temperatura od 56.6ºC iz 1913. biti premašena.

Za ostatak jula iz američkog Nacionalnog zavoda za oceane i atmosferu (NOAA) upozoravaju da bi se toplinski val mogao proširiti uzduž Stjenjaka i na velike ravnice Srednjeg zapada.

- Juli bi mogao potući rekord najtoplijeg mjeseca zabilježenog na Zemlji, ne samo od kada postoje mjerenja, već i unazad stotina, ako ne i hiljade godina - rekao je klimatolog NASA-e Gejvin Šmit (Gawin Schmidt).

I to ne samo zbog El Nina, već zato što i dalje u atmosferu ispuštamo stakleničke plinove, dodao je Šmit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.