NA DANAŠNJI DAN

Rođena francuska šansonijerka Mirej Matje

Tokom karijere prodala je više od 130 miliona primjeraka svojih albuma s pjesmama snimljenim na 11 jezika

Mirej Matje. sekunde.It

22.7.2023

Na današnji dan 1946. godine, u Avinjonu je rođena francuska šansonijerka Mirej Matje (Mireille Mathieu). Tokom karijere, koju je započela 1964. godine, prodala je više od 130 miliona primjeraka svojih albuma s pjesmama snimljenim na 11 jezika.

Matje je odrasla u siromašnoj porodici s 14-ero braće i sestara. Počela je pjevati u crkvenom horu već sa četiri godine, a s 13 je napustila školu i zaposlila se u lokalnoj fabrici. U 17. godini je pobijedila na takmičenju mladih pjevača, koje je organizirala Francuska državna televizija, a kada je napunila 18, izdala je prvu ploču. Među tim prvim pjesmama bio je i jedan od njenih najvećih hitova "Mon Credo".

Karijera joj je krenula vrtoglavom brzinom ka vrhu francuske, ali i scjetske muzičke scene, a veliki hitovi i obrade drugih pesama na francuskom jeziku nizali su se, poput "C'est Ton Nom", "La Derniere Valse", "Santa Maria de la mer", "Acropolis adieu", "La paloma adieu"…

Snimila je i duete s pjevačkim legendama Tomom Džonsonom (Jones), Dinom Martinom (Dean) i Hulijom Inglesijasom (Julio Iglesias).

Jozef Štraus. aso.org

Umro austrijski kompozitor Jozef Štraus

Godine 1870., 22. jula, u Beču je umro Jozef Štraus (Josef Strauss), austrijski kompozitor i dirigent iz vremena romantizma, brat popularnijeg Johana Štrausa (Johann Strauss), “kralja valcera”.

Jozef je studirao muziku kod Franca Dolešala (Franz Doleschal), te sviranje violine kod Franca Antona Risa (Franz Ries), a uporedo je na Tehničkom univerzitetu u Beču stekao diplomu iz građevinarstva i arhitekture. Dizajnirao je vozilo za metenje ulica s okretnom četkom s konjskom vučom i objavio dva udžbenika iz matematičkih predmeta.

Ipak, zbog muzike napušta građevinarstvo te se,1856. godine, pridružuje Štrausovoj muzičkoj organizaciji, dijeleći s bratom Johanom vodstvo orkestra i njegovo poslovanje, a 1862. godine im se pridružuje i mlađi brat Edvard (Eduard).

Darovitiji od popularnijeg brata

Svojim valcerima i drugim kompozicijama Jozef je dokazao vrhunsku tehniku komponiranja. Neki od njegovih najpopularnijih valcera su: "Ljubav i život", "Glasovi vremena", "Muzika sfera" i "Seoske laste iz Austrije", te poznata “Pizzicato polka”, koja se i danas izvodi na Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije, a specifično je to što ju je Jozef poklonio bratu Johanu, da je on potpiše kao svoju. Jednom prilikom Johan je izjavio za svog brata:

- Jozef je darovitiji, a ja sam popularniji.

Jozef Štraus ostavio je iza sebe gotovo 300 originalnih plesova i marševa, te više od 500 neobjavljenih aranžmana muzike drugih kompozitora. 

Selman Ejbraham Vaksman. wikipedia.org

Rođen pronalazač streptomicina

Selman Ejbraham Vaksman (Abraham Waksman), američki mikrobiolog porijeklom iz Ukrajine, rođen je na današnji dan 1888. godine. Dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu 1952. godine, za pronalazak streptomicina.

Visoko obrazovanje stekao je na univerzitetima “Rutgers” i “Berkeley”, nakon čega je postao profesor na Univerzitetu “Rutgers”.

Selman je otkrio brojne antibiotike: aktinomicin, klavacin, streptotricin, streptomicin, grisein, neomicin, fradicin, kandicidin, kandidin, a autor je i njihovog naziva “antibiotici”. Od tih antibiotika dva su - streptomicin i neomicin - pronašla široku primjenu u liječenju mnogih zaraznih bolesti.

Streptomicin je bio prvi antibiotik koji se koristio za liječenje tuberkuloze. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.