NA DANAŠNJI DAN

Rođen francuski kralj Luj IX, poznat i kao sveti Ljudevit

Potvrdio je osnivanje Univerziteta Sorbona u Parizu, koji je inicirao njegov dvorski kapelan Robert de Sorbona

Kralj Luj IX. wikipedia.org

Indira Pindžo

25.4.2023

Na današnji dan, 1214. godine, rođen je francuski kralj Luj IX (Louis IX), poznat i kao sveti Ljudevit, koji je vladao od 1226. do 1270. godine.

Luj je kao 12-godišnji dječak krunisan za kralja nakon iznenadne smrti njegovog oca Luja VIII. Do njegove punoljetnosti vladala je, kao regentica, njegova majka Blanka Kastiljska.

Kralj Luj IX najpoznatiji je po tome što je ponovo pokrenuo krstaški rat, 1248. godine, u kojem je bio potučen 1250. i zarobljen, te tek 1254., uz veliku otkupninu, pušten na slobodu. Vrativši se u zemlju, uspostavio je kraljevski autoritet i centralizirao upravu.

Reformirao pravni sistem u Francuskoj

Tokom vladavine Luj IX reformirao je pravni sistem i uveo redovna zasjedanja staleža. Potvrdio je osnivanje Univerziteta Sorbona u Prizu, koji je inicirao njegov dvorski kapelan Robert de Sorbona. Podupirao je Crkvu, a zbog svoje pobožnosti stekao je naziv Sveti.

Luj IX, 1270. godine, pokreće svoj drugi krstaški rat na Tunis, gdje se ubrzo razbolio i preminuo. 

Karta južne Azije u vrijeme vladavine dinastije Ming. hr.puntomarinero.com

Zbačena dinastija Ming s kineskog trona

Godine 1644., 25. aprila, zbačena s trona dinastija Ming, koja je vladala Kinom od 1368. U više od 200 godina vladavine, dinastija Ming je donijela red i napredak većini Kine. Stanovništvo se udvostručilo (od 100 na 200 miliona stanovnika), uvedene su nove žitarice, cvala je industrija i povećala se trgovina.

Ali, u 17. vijeku, korupcija, vanjski napadi i loše žetve oslabile su njenu vlast, uzrokujući pad dinastije. Pad moći dinastije Ming ubrzali su i potkupljivost uprave i niz nerodnih godina na sjeveru zbog utjecaja „Malog ledenog doba”.

Anders Celzijus. pixels.com

Umro izumitelj temperaturne skale

Švedski astronom i fizičar Anders Celzijus (Celsius), izumitelj Celzijusove temperaturne skale, umro je 25. aprila 1744. godine.

Bio je profesor astronomije na Univerzitetu u Upsali i direktor prvog švedskog astronomskog opservatorija. Celzijus je promatrao dnevne promjene magnetske deklinacije i utvrdio utjecaj polarnog svjetla na zemaljski magnetizam.

Godine 1736., učestvovao je u ekspediciji koja je izmjerila luk meridijana i prvi je uočio djelovanje polarne svjetlosti na magnetsku iglu.

Jedan krater na Mjesecu dobio je ime po ovom čuvenom naučniku, a pojam "Celzijusov stepen" službeno je prihvaćen 1948. godine na Međunarodnoj konferenciji o mjerama i težinama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.