OKUPACIJA

Palestinci kao uslov za mir traže okončanje širenja izraelskih naselja i prekid okupacije

Izrael je okupirao Zapadnu obalu 1967. godine i uspostavio naselja na njoj, što se smatra kršenjem međunarodnog prava

Palestinci traže uslov za mir. Fena

D. R.

20.7.2023

Zaustavljanje širenja naselja i okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija integrirani je paket za postizanje mira i stabilnosti u regiji, izjavio je visoki palestinski zvaničnik u četvrtak u Ramallahu.

Nabil Abu Rudeineh, portparol palestinskog predsjednika Mahmuda Abaza (Mahmouda Abbasa), kazao je da će bez promjene izraelske politike širenja, aneksije i nastavka okupacije "cijela regija biti na opasnoj historijskom i strateškom raskršću".

To je njegov odgovor na izjavu koju je objavio ured izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) u kojoj se negira da je izraelska vlada odlučila zamrznuti naseljavanje na Zapadnoj obali.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu 1967. godine i uspostavio naselja na njoj, što se smatra kršenjem međunarodnog prava i glavnim izvorom sukoba Izraelaca i Palestinaca.

Izraelski radio u srijedu je javio da je Netanjahu tokom telefonskog razgovora s američkim predsjednikom Džo Bajdenom (Joe Biden) obećao da će obustaviti izgradnju naselja do kraja 2023. Ured izraelskog premijera to je kategorički demantovao, prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.