NAKON POVLAČENJA IZ KAMPA

EU: Izraelski napad u Jeninu predstavlja kršenje međunarodnog prava

Pozvao je Izrael da se suzdrži od bilo kakvih postupaka koji bi mogli nanijeti štetu civilima i da poštuje međunarodno pravo

Jenin. AP Photo/Majdi Mohammed

S. S.

8.7.2023


Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za Palestinu Sven Kuhn von Burgsdorff izjavio je da izraelski napad u Jeninu predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Von Burgsdorff je zajedno sa još 30 diplomata posjetio izbjeglički kamp Jenin u okupiranom gradu Jenin na Zapadnoj obali, navodi palestinska novinska agencija WAFA.

- Napad na izbjeglički kamp Jenin bio je bolan i predstavlja kršenje međunarodnog prava - kazao je Von Burgsdorff te naglasio da treba izvršiti pritisak na Izrael kako bi se smanjile napetosti.

Pozvao je Izrael da se suzdrži od bilo kakvih postupaka koji bi mogli nanijeti štetu civilima i da poštuje međunarodno pravo. Izraelska vojska izvršila je napad na grad Jenin i izbjeglički kamp Jenin 3. jula i opkolila regiju.

U zračnim i kopnenim napadima izraelskih snaga, koji su trajali 48 sati, ubijeno je 12 Palestinaca, uključujući četvoro djece, a oko 120 Palestinaca je ranjeno, od kojih 20 teže.

Izraelska vojska, povlačeći se iz izbjegličkog kampa, objavila je da je jedan njen vojnik poginuo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.