OTKRIĆA

Najvažniji i najzanimljiviji naučni uspjesi u 2022. godini

DeepMindov program AlphaFold uspio je u malo više od godinu dešifrirati 3D strukturu oko 200 miliona proteina

Naučni uspjesi. NASA

Z. K.

31.12.2022

Kao i svake godine, i u 2022. bilo je fascinantnih naučnih proboja. Ovo su neki od najzanimljivijih.


Svemirski teleskop James Webb

Svemirski teleskop James Webb, rezultat saradnje tri svemirska agencija, američke NASA-e, evropske ESA-e i kanadskog CSA-a, lansiran je 25. decembra 2021. na raketi Ariane iz svemirskog centra Kourou Evropske svemirske agencije u Francuskoj Gvajani.

On je 24. januara 2022. stigao je na svoje odredište, u tzv. Lagrangeovu točku, koja se nalazi na oko 1.500.000 kilometara od Zemljine putanje oko Sunca. Razvoj Webba trajao je oko 30 godina, a koštao je oko 10 milijardi dolara.

Razvoj Webba trajao je oko 30 godina. The European Space Agency

Nasljednik je teleskopa Hubble, od kojeg je tri puta veći i oko 100 puta osjetljiviji. Naučnici očekuju da će njegovo 6.5-metarsko ogledalo i kamere (među kojima i infracrvena), koji su toliko moćni da bi mogli snimiti pčelu na Mjesecu, pružiti uvid u svemirsko razdoblje neposredno nakon Velikog praska prije 13.8 milijardi godina, kao i u prirodu tamne tvari.

Googleov AI

DeepMindov program AlphaFold uspio je u malo više od godinu dešifrirati 3D strukturu oko 200 miliona proteina, što znači gotovo svih proteina svih poznatih organizama na Zemlji. Ovaj pothvat imat će golem značaj za istraživanja u biologiji i medicini jer će nakon njega određivanje oblika bilo kojeg proteina postati jednostavno kao da ga se traži u Googleovoj tražilici.


Umjetna inteligencija

U 2022. predstavljeno je nekoliko fascinantnih uspjeha u razvoju umjetne inteligencije. Kompanija OpenAI predstavila je u aprilu 2022. DALL-E 2, program za duboko učenje GPT modificiran za generiranje slika.

Taj program je napredniji nasljednik programa DALL-E i dizajniran je za generiranje realističnijih slika u višim rezolucijama koje mogu kombinirati koncepte, atribute i stilove. Ovaj program stvara fascinantne slike na temelju jednostavnih tekstualnih naredbi.

Ovaj program stvara fascinantne slike. McKinsey & Company

Stručnjaci smatraju da bi mogao zamijeniti mukotrpne poslove u brojnim strukama od dizajnerskih do arhitektonskih.

Krajem nvembra kalifornijska kompanija OpenAI predstavila je chatbot ChatGPT čije su fascinantne sposobnosti izazvale veliko uzbuđenje u tehnološkom svijetu i pokrenule nagađanja da bi u roku od dvije godine ta umjetna inteligencija mogla zamijeniti brojne profesije od programera, preko novinara, do nastavnika, te uzdrmati ili zamijeniti Googleovu tražilicu.

Ovaj inteligentni softver funkcionira tako da korisnici postave određeno pitanje, a on daje podroban odgovor. Ako korisnika zanima nešto više, može nastaviti razgovor postavljanjem dodatnih potpitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.