UKRAJINA IMAJU JAČE ORUŽJE

Objavljen razgovor ruskog vojnika i njegove supruge: U krvi sam, nema streljiva

Dvojica su uperila pištolje u mog bivšeg muža dok im nije predao ključeve automobila, rekla je Matveinko

Ruski vojnik. ILUSTRACIJA

A. O.

13.9.2022

U razgovoru ruskog vonika i njegove supruge koji su presreli ukrajinski obavještajci pomeuta je trenutna situacija koja je zadesila Ruse. U razgovoru se čuje da im ponestaje streljiva, ali i da nemaju podrške iz zraka.

Međutim, moraju se nastaviti boriti iako su ranjeni. Jasno se taj očaj čuje u razgovoru.

- Preostaje im samo da zbog beznađa plaču rodbini na telefon i opraštaju se u tuzi – navodi Služba sigurnosti Ukrajine koja je objavila snimljeni razgovor.


Na audiosnimuku se, između ostalog, čuje kako se vojnik žali ženi.

- Mi se ne možemo odbraniti, oni imaju prejako oružje u odnosu na naše. Pozvali smo u pomoć podršku zrakoplovstva, rečeno nam je grubo: Odj*****, branite položaj kako znate i umijete - govori kroz suze i žali se da nema više ni snage ni živaca.

- Obliveni smo krvlju, nemamo streljiva, nemamo oružja, oni sve imaju - ponavlja očajno muškarac.

Supruga ga uvjerava da će pomoć stići, a Putinov vojnik odgovara kako nije siguran u to, da su četiri aviona trebala letjeti prema njima, ali do njih nisu stigli.


Da su prilično obezglavljeni potvrđuju i mještani sela Zaliznične na istoku Ukrajine, koji su novinarima The Washington Posta ispričali kako su Rusi u petak bježali glavom bez obzira na ukradenim biciklima, prerušeni u civile.

Nekoliko sati nakon što su ukrajinski vojnici nahrupili u to područje, stotine ruskih vojnika utaborenih u selu je naprosto nestalo nakon što su ih njihove jedinice napustile i ostavile same da se snalaze.

- Samo su bacili puške na zemlju – prepričala je situaciju mještanka Olena Matvienko (63) novinarima dok je u nedjelju stajala, još uvijek dezorijentirana, u selu prepunom sanduka sa ostavljenim streljivom i zapaljenim vozilima, uključujući ruski tenk koji je bio već natovaren na transporter - rekla je ona.

Potanko je objasnila kako su ruski vojnici u očaju obilazili njihove kuće i krali odjeću kako ih dronovi ne bi mogli prepoznati po uniformama.

- Ukrali su nam bicikle. Dvojica su uperila pištolje u mog bivšeg muža dok im nije predao ključeve automobila - kazala je Olena Matveinko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.