PODRŠKA UKRAJINI

Njemačka isporučila Ukrajini novi paket vojne pomoći

Od početka rata u februaru 2022, Njemačka je, prema zvaničnim podacima, isporučila ili namijenila Ukrajini oružje u vrijednosti od 28 milijardi eura

Borbena vozila i municiju za sisteme protivvazdušne odbrane. Anadolija

Anadolija

30.4.2024

Njemačka je završila isporuku novog paketa vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje borbena vozila i municiju za sisteme protivvazdušne odbrane, potvrdile su vlasti u utorak, prenosi Anadolija.

Prema dokumentu objavljenom na web-stranici vlade, njemačke vlasti su nedavno predale Ukrajini deset borbenih vozila Marder s municijom i rezervnim dijelovima, radar za zračni nadzor i drugi protivvazdušni sistem Skynex.

Lista je također uključivala 30.000 metaka za protivavionske tenkove Gepard, neodređenu količinu municije za borbene tenkove Leopard 2 i sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T.

Berlin je povećao svoju vojnu podršku Ukrajini nakon pritiska SAD-a i drugih saveznika i trenutno je drugi po veličini dobavljač oružja zemlji u ratu.

Od početka rata u februaru 2022, Njemačka je, prema zvaničnim podacima, isporučila ili namijenila Ukrajini oružje u vrijednosti od 28 milijardi eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.