OBJAVILI I FOTOGRAFIJE

Ukrajinsko ministarstvo: Zapaljeno polje žita, nije prošlo ni deset dana od sporazuma u Istanbulu

Ove fotografije podsjetnici su ne samo na spaljenu žetvu koja je trebala nahraniti svijet već i na neljudske okolnosti u kojima novinari i fotografi rade kako bi svijetu rekli istinu o ruskim zločinima, naveli su

E. Ć.

30.7.2022

Zapaljeno ukrajinsko žito. Twitter

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine objavilo je fotografije zapaljenog žita. Dok su trajali pregovori oko deblokade ukrajinskih luka i izvoza žitarica, trajala je neizvjesnost u cijelom svijetu.

Otkako je započela ruska invazija na Ukrajinu 24. februara cijene svih potrepština su višestruko skočile. U Istanbulu su 22. jula u prisustvu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša (Guterres) predstavnici Ukrajine i Rusije potpisale dokument o izvozu ukrajinskog žita.

Sporazum je nazvan historijskim, a svjetski mediji su navodili kako je došao kraj visokim cijenama, te da je ovo korak ka prekidu vatre i vraćanju normalnom životu.

- Ove fotografije podsjetnici su ne samo na spaljenu žetvu koja je trebala nahraniti svijet već i na neljudske okolnosti u kojima novinari i fotografi rade kako bi svijetu rekli istinu o ruskim zločinima - navelo je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova uz fotografije zapaljenog žita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.