SVE ZBOG ŽITA

Podignute tenzije, premijer Moravjecki poručio Zelenskom: Ne vrijeđaj Poljake

Zelenski je naljutio susjednu državu kada je govorio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u Njujorku

Zelenski i Moravjecki. AP/Michal Dyjuk

N. Aj.

23.9.2023

Poljski premijer Mateuš Moravjecki (Mateusz Morawiecki) jučer je poručio ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da ne "vrijeđa" Poljake, nastavivši time žestoku retoriku prema Kijevu nakon što je poljski predsjednik pokušao smiriti napetosti nastale zbog spora o uvozu žita.

Zabrana uvoza ukrajinskog žita

Poljska je prošle sedmice odlučila produžiti zabranu uvoza ukrajinskog žita, ugrozivši time odnose sa susjednom, ratom pogođenom državom kojoj značajno pomaže od početka ruske invazije u februaru prošle godine.

Zelenski je naljutio susjednu državu kad je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u Njujorku kazao kako Kijev radi na očuvanju kopnenih ruta za izvoz žita, ali da "politički teatar" oko izvoza tog proizvoda samo pomaže Moskvi.

- Želim reći predsjedniku Zelenskom da nikad više ne vrijeđa Poljake kao što je to učinio nedavno tokom govora u UN-u - rekao je Moravjecki na skupu pred parlamentarne izbore koji se održavaju idući mjesec, a uoči kojih je česta tema popustljivost prema Ukrajini.

Moravjeckijeva vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) na meti je kritika desnice zbog navodnog podaničkog stava prema Kijevu. Analitičari smatraju kako je to primoralo PiS da zauzme agresivniji stav prema Kijevu. Jučer je predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, u pokušaju smirivanja tenzija rekao kako spor između dviju država zbog izvoza žita neće ugroziti njihove dobre bilateralne odnose.

- Ne sumnjam da je spor oko izvoza žitarica iz Ukrajine na poljsko tržište samo fragment cjelokupnih poljsko-ukrajinskih odnosa. Ne vjerujem da to može imati značajan utjecaj na odnose, tako da moramo riješiti ovu stvar između nas - rekao je Duda na poslovnoj konferenciji.

U međuvremenu je poljski ministar vanjskih poslova Zbignijev Rau (Zbigniew) u članku za "Politico" kazao kako Poljska želi "jaku ukrajinsku državu" koja će iz rata izaći s dinamičnom ekonomijom te da će Varšava "nastaviti podržavati napore Ukrajine da se pridruži NATO-u i EU".

Interesi Poljske

- Tu nema apsolutno nikakve proturječnosti. Podrška Ukrajini protiv ruske invazije i zaštita naših građana od nepoštene privredne konkurencije - oboje služi interesima Poljske istovremeno - zaključio je Rau

Novinarima u Njujorku Rau je ipak rekao kako Poljska nije promijenila svoju politiku prema Ukrajini, no da se dogodila "radikalna promjena u poljskom javnom mnijenju" prema odnosima dvije zemlje. Da bi se ta percepcija poboljšala, bit će potrebni "titanski" diplomatski napori, rekao je poljski ministar.

Slovačka, Poljska i Mađarska također su uvele ograničenja uvoza žitarica iz Ukrajine, tvrdeći kako se jeftino ukrajinsko žito, većinom namijenjeno za tranzit prema zapadnim lukama, prodaje lokalno, što nanosi štetu njihovim poljoprivredama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.