OGLASIO SE PREDSJEDNIK

Zelenski: Blokirano je do 25 miliona tona žitarica u Ukrajini

On je rekao da rade na tome da se svi ukrajinski ratni zarobljenici vrate kući

Volodimir Zelenski. TWITTER

A. O. / Anadolija

7.6.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) jučer je izjavio da je do 25 miliona tona žitarica blokirano u njegovoj zemlji te je tražio siguran koridor za njihovu isporuku kako bi se spriječila nestašicu hrane u nekim dijelovima svijeta, prenosi Anadolija.

Obraćajući se novinarima Zelenski je rekao da su u toku pregovori o izvozu žitarica sa Ujedinjenim nacijama , kao i sa baltičkim zemljama i Poljskom, ali da ova druga ruta nije opcija jer Ukrajina ne može izvoziti velike pošiljke žitarica željeznicom rokova isporuke i jer transport preko ruskog saveznika Bjelorusije nije opcija.


Luka u Odesi

On je rekao da Ukrajina može da izvozi deset miliona tona žita svakog mjeseca preko luke u Odesi, ali da to nije dovoljno.

- Ako sada imamo blokiranih 22 do 25 miliona tona tamo, na jesen bismo mogli imati 75 miliona tona. Šta ćemo? Dakle, ne možemo bez luka - rekao je Zelenski.


Nema plana

Dodao je da još nema plana za okončanje rata sa Rusijom i da su mirovni pregovori sa Moskvom u zastoju, dodajući da svi žele da nas gurnu što je dalje moguće do zaključka koji je za nas apsolutno beskoristan.

Napominjući da je više od 2.500 ukrajinskih vojnika odvedeno iz Azovstala i zarobljeno u Rusiji, on je rekao da rade na tome da se svi ukrajinski ratni zarobljenici vrate kući.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.