NEMAJU PRISTUP PŠENICI

Predsjednik Senegala sastao se s Putinom: Razgovarali o izvozu žitarica, Kremlj im obećao pomoć

Sankcije uvedene Rusiji su dodatno pogoršale situaciju, rekao je Sel

Meki Sel i Vladimir Putin. AGENCIJE

A. O.

3.6.2022

Predsjednik Afričke unije i Predsjednik Afričke unije Meki Sel (Macky Sall) izjavio je da je pitanje hrane postalo sve veći problem u Africi, javlja Anadolija.

Sel je na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ruskom gradu Sočiju rekao da su, uprkos geografskoj udaljenosti, pogođeni ratom Rusije i Ukrajine.


Sankcije uvedene Rusiji

- Sankcije uvedene Rusiji su dodatno pogoršale situaciju. Sada više nemamo pristup žitu, a posebno pšenici iz Rusije. Nemamo ni pristup đubrivu, a sve to utiče na prehrambenu sigurnost u Africi - rekao je Sel.

Istakao je da imaju poteškoća u nabavci žita iz Rusije.

Naglasio je da treba riješiti situaciju u vezi s prehrambenim proizvodima.

- Moramo raditi zajedno na izuzeću prehrambenih proizvoda, posebno žitarica i đubriva, iz režima sankcija - dodao je on.


Blokada luka

Povodom situacije i razgovora koji se tiče stanja i blokade crnomorskih luka, portparol Kremlja Dmitrij Peskov pojasnio je kako je ruski predsjednik tokom sastanka pojasnio Salu pravo stanje stvari.

- Predsjednik će našim afričkim prijateljima reći pravo stanje stvari. On će još jednom objasniti šta se dešava u Ukrajini, ko je minirao luke, šta je potrebno da se žito krene izvoziti te da niko s ruske strane to ne blokira - rekao je Peskov.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.