TUŽNE VIJESTI

Preminuo čuveni brodvejski kompozitor i tekstopisac Stiven Sondhajm

Ovaj autor dobio je osam "Toni" nagrada za tekstove i muziku čime je nadmašio bilo kog drugog kompozitora

Sondhajm preminuo u 91. godini života. Agencije

Z. K.

27.11.2021

Čuveni brodvejski kompozitor i tekstopisac Stiven Sondhajm (Stephen Sondheim), koji je pomogao američkom muzičkom pozorištu da evoluira od čiste zabave do umjetničkih visina u djelima kao što su "Priča sa zapadne strane" i "Svini Tod", umro je jutros u 91. godini, rekao je njegov publicista. Sondhajm je umro je u svom domu u Roksberiju u Konektikatu, potvrdila je njegov portparol za Reuters.

Ovaj autor dobio je osam "Toni" nagrada za tekstove i muziku čime je nadmašio bilo kog drugog kompozitora. On je 2008. godine dobio i specijalnu nagrada "Toni" za životno djelo.

Tokom sedamdesetogodišnje karijere, Sondhajm je osvojio brojne nagrade, uključujući i Oskara za najbolju originalnu muziku, koji mu je 1999. godine donijela pjesma "Prije ili kasnije" iz filma "Dik Trejsi".

Sondhajmova najuspješnija djela su "Začarana šuma", koji je prvi put izveden na Brodveju 1987. godine i u kome autor koristi dječije bajke da razmrsi opsesije odraslih, triler "Sveni Tod" iz 1979. godine o berberinu ubici u Londonu čije se žrtve služe kao pite sa mesom i "Smiješna stvar se dogodila na putu za Forum", komedija u stilu vodvilja smještena u stari Rim 1962. godine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.