OSNAŽIVANJE EKONOMIJE

Oman i Katar potpisali šest sporazuma

Oman i Katar u ponedjeljak su potpisali sporazume o vojnoj saradnji, oporezivanju, turizmu, lukama, radnoj snazi ​​i investicijama

Omanski sultan Haitham. Agencije

N. Aj.

22.11.2021

Oman i Katar u ponedjeljak su potpisali sporazume o vojnoj saradnji, oporezivanju, turizmu, lukama, radnoj snazi ​​i investicijama, jer Oman nastoji osnažiti svoju ekonomiju opterećenu dugovima, objavile su državne novinske agencije dviju zaljevskih država.

Oman je finansijski među najslabijim proizvođačima nafte u Zaljevu. Provodi opsežne reforme i mjere štednje otkako je sultan Haitham bin Tarik al-Said (Tariq) preuzeo vlast prije skoro dvije godine nakon smrti njegovog prethodnika koji je vladao pola stoljeća.

Sporazumi su potpisani tokom dvodnevne državne posjete omanskog sultana Haithama maloj, ali bogatoj državi Katar, jednoj od najvećih svjetskih proizvođača tečnog prirodnog gasa, javlja Reuters.

- Ugovori su uključivali sporazum o dvostrukom oporezivanju i utaji poreza na porez na dohodak i kapital, te sporazum o investicionoj saradnji između državnih fondova, Katarske uprave za ulaganja i Uprave za investicije Omana - rekao je katarski Amiri Divan, administrativni ured Emira.

Dalji detalji o ugovorima nisu bili odmah dostupni.

Od pada cijena nafte 2014. godine, Oman, zemlja od oko pet miliona stanovnika, nakupila je velike količine dugova. Nedavno je krenula sa srednjoročnim planom da popravi svoje finansije koje je također pogodila pandemija Covid-19.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.