STRUČNJACI

Profesorica Senka Mesihović-Dinarević za "Avaz": Zagađenje zraka ključni faktor rizika za kardiovaskularne bolesti

Godišnje umre 20,5 miliona ljudi, a više od tri četvrtine u zemljama s niskim prihodima

Senka Mesihović-Dinarević. Facebook

Alen Bajramovic

3.10.2023

Kardiovaskularne bolesti nastaju kombinacijom socio-ekonomskih i okolišnih faktora rizika - visok krvni pritisak, nezdrava ishrana, visok holesterol, šećerna bolest, gojaznost, pušenje, fizička neaktivnost i stres - ali zagađenje zraka je ključni okidač bolesti koje su vodeći uzrok umiranja u BiH.

Dan srca

Ovo je za “Avaz” kazala prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević, jedan od vodećih bh. stručnjaka u oblasti pedijatrije i dječije kardiologije, predsjednica Odbora za kardiovaskularnu patologiju Odjela medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH.

O bolestima koje su uzročnik svake druge smrti u našoj zemlji govorilo se na simpoziju u Sarajevu koji je, povodom Svjetskog dana srca, u saradnji sa zavodima za javno zdravstvo KS i FBiH, organizirala ANUBiH.

- Ujedinjeni narodi do 2030. godine imaju za cilj smanjenje prijevremene smrti od nezaraznih bolesti za trećinu. Kardiovaskularne bolesti, uključujući infarkt srca i mozga, odgovorne su za oko 20,5 miliona smrti godišnje, od kojih se više od tri četvrtine javljaju u zemljama s niskim prihodima – kaže profesorica Mesihović-Dinarević.

Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjela medicinskih nauka ANUBiH priprema i poseban projekt u vezi sa zagađenjem zraka u Sarajevu.

Jačanje saradnje

- Aerozagađenje povećava rizik za nastanak infarkta srca i mozga, dijabetes i respiratorne bolesti. Projekt Odbora bit će posvećen utjecaju aerozagađenja na kardiovaskularne bolesti, imajući u vidu činjenicu da je Sarajevo jedan od najzagađenijih glavnih gradova u svijetu. Kada je ova oblast u pitanju, potrebno nam je jačanje saradnje između zdravstvenih ustanova i drugih srodnih sektora u implementaciji Akcionog plana za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti u FBiH 2019.-2025. godine, s fokusom na monitoring, dijagnostiku, terapiju, te prevenciju faktora rizika i promociju zdravlja – ističe Mesihović-Dinarević.

Uručena zahvalnica

Učesnici simpozija bili su eminentni stručnjaci - prof. dr. Mirta Koželj, šef Odjela za adultnu kardiologiju, i dr. Miroslav Elek, šef Odjela za dječiju kardiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Ljubljani, dječiji kardiolog iz Italije prof. dr. Etore Pedreti (Ettore).

U ime ANUBiH, gostu iz Italije Dinarević je uručila zahvalnicu za neprocjenjivu ulogu u brizi o 70 djece iz BiH s urođenim srčanim anomalijama, koja traje već decenijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.