FEDERALNI MINISTAR

Hrnjić: Mliječna industrija jedna od najrazvijenijih u Federaciji BiH

Vizija ove kompanije, stručnost i predanost rezultirale su nastavkom ulaganja u povećanje kapaciteta u mliječnoj industriji, kaže Hrnjić

Hrnjić tokom posjete Gradačcu. PR služba

A. O.

6.7.2023

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prisustvovao je otvorenju novoizgrađenog pogona za preradu mlijeka kompanije "Lactalis BH" u Gradačcu.

Ovom prilikom ministar Hrnjić uputio je čestitke kompaniji "Lactalis BH" na investiranju u proširenje proizvodnih kapaciteta, te naglasio da se ovom investicijom unapređuje proizvodnja, ali i konkurentnost na tržištu.

- Vizija ove kompanije, stručnost i predanost rezultirale su nastavkom ulaganja u povećanje kapaciteta u mliječnoj industriji čime će biti unaprijeđena proizvodnja i konkurentnost na tržištu.

Rad i razvoj ove kompanije Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva podržalo je u prethodne dvije godine s iznosom većim od 800.000 KM, od čega prednjači podrška za izgradnju, proširenje i opremanje novih građevinskih objekata u svrhu poljoprivredne proizvodnje, odnosno proizvodnje i prerade mlijeka. Rezultat je to, s jedne strane, njihove namjere da razvijaju i proširuju kapacitete u mliječnoj industriji i s naše strane da pomognemo kompanije da svoju proizvodnju modernizuju i unaprijede, a time i kompletan sektor mljekarstva u Bosni i Hercegovini.

Mliječna industrija je jedna od najbolje razvijenih industrija u Federaciji BiH i zapošljava, direktno i indirektno, na hiljade proizvođača. Ova investicija, ne samo da će stvoriti nova radna mjesta, već će i dodatno potaknuti razvoj domaćeg sektora poljoprivrede, pružajući priliku za rast i prosperitet našim poljoprivrednicima i proizvođačima mlijeka - rekao je ministar Hrnjić.

Iz Ministarstva navode da su kompanija "Lactalis BH" i njena mljekara Inmer najveći izvoznik mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH s učešćem od 30 posto od ukupnog izvoza naše zemlje, a današnjim svečanim puštanjem u rad novog UHT pogona planiraju postići povećanje proizvodnih kapaciteta trajnog mlijeka. Osim ovogodišnjeg ulaganja od 2,4 miliona eura, najavljeno je i ulaganje novih 1,3 miliona eura, kojim će, osim povećanja kapaciteta UHT linije, biti proširen i kapacitet linije za jogurte.

Otvorenju su prisustvovali i ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Kristin Tudik (Christine Toudic), predstavnici Gradske uprave Gradačca i generalni direktor "Lactalisa BH" Kenan Kečo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.