DOMOVI ZDRAVLJA ZATRPANI

Visoke temperature pogodovale širenju virusa: Topla zima izazvala kolaps

Pacijenti se najčešće žale na visoku temperaturu, suhi kašalj, bol u grlu, vrtoglavicu, ali i stomačne probleme. Na slabljenje imuniteta utjecalo i to što smo bili zatvoreni tokom pandemije koronavirusa, kazao je dr. Baltić

Dr. Baltić: Nepridržavanje osnovnih mjera. Avaz

Piše: Z. Karić

11.1.2023

Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine izazvale su kolaps u domovima zdravlja u cijeloj Bosni i Hercegovini. Čekaonice su pune pacijenata koji se najčešće žale na visoku temperaturu, suhi kašalj, bol u grlu, vrtoglavicu, ali i stomačne probleme.


Kvalitet zraka

Kako nam je kazao direktor JU Dom zdravlja KS Abel Baltić, visoke temperature u ovo doba godine pogoduju razmnožavanju i širenju bakterija i virusa, što je i dovelo do prepunih čekaonica.

- Osim vremena, dodatno na zdravlje pacijenata utječe i loš kvalitet zraka u Sarajevu, a građani se slabo pridržavaju osnovnih mjera, a to je nošenje maski koje mogu spriječiti prodor bakterija u organizam, kao i štetnih čestica iz zraka. Osim navedenog, tu je i slab odziv na vakcinaciju protiv sezonske gripe - kazao je dr. Baltić.

Kako je dodao, na slabljenje imuniteta utjecalo je i to što smo bili zatvoreni tokom pandemije koronavirusa, nismo se sretali s drugim ljudima, što je dovelo do toga da nismo uspjeli međusobno razviti dobre bakterije koje jačaju imunitet.


Nije zabilježeno

- Kada se sve ovo sabere, onda imamo ovakvu situaciju i pune čekaonice pacijenata. Ovakvo nešto se nije zabilježilo posljednjih 15 godina, nije bio ovakav pritisak na službe domova zdravlja kao što je posljednjih dana, a tek nam slijedi prava gripa - rekao je dr. Baltić.

Na naše pitanje je li ova gripa povezana s koronom, dr. Baltić nam je kazao da COVID-19 jeste u blagom porastu, ali situacija nije zabrinjavajuća. Oboljelih, kako je dodao, ima više nego prošlih mjeseci, ali su kliničke slike blage te koronavirus nema nikakve veze s trenutnom gripom koja kruži. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.