NAJAVA

Povodom druge godišnjice od smrti Zorana Kanlića: U Zvonu izložba Ratni portreti Sarajeva

Crno-bijela tehnika, koju je možda koristio više iz nužnosti, a tek onda kao preferirani izbor, savršeno odgovara raspoloženju

Z. K.

30.7.2022

Fotografije na izložbi. Agencije

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono vas poziva na otvaranje izložbe fotografija Zorana Kanlića povodom druge godišnjice od njegove smrti.

Riječ je o fotografijama ratnih portreta Sarajeva koja se u Zvonu realiziraju zahvaljujući ideji i konceptu njegovog prijatelja i kolege, fotografa Zorana Lešića. Izložba će biti otvorena u utorak, 2. avgusta u 18:00 sati u Galeriji Zvono (prostor Galerije Charlama Depot, Terezije bb, Skenderija).


Drugačiji pristup

Istog dana u 13:00 sati predstavnici medija moći će snimiti postavku i izjave. Izložba Ratni portreti Sarajeva Zorana Kanlića bit će otvorena u Zvonu do 15. avgusta.

- Ideja odlaska na izložbu fotografija snimljenih za vrijeme rata u Sarajevu definitivno stvara određene predrasude o radovima koje će biti predstavljeni. Zoran Kanlić, svjestan te činjenice, a i pretpostavke da će većina fotografija koje će nastati u Sarajevu za vrijeme rata prikazati razaranja, krv i stradanja, odlučio se za sasvim drugačiji pristup. Obilazio je kafiće i klubove koji su (nekako) radili za vrijeme rata i fotografisao ljude koje je poznavao iz, kako on kaže, „normalnog“ života.

Parove koji plešu, prijatelje koji uživaju u cigareti i kafi. Snaga njegovih fotografija leži upravo u tom bolno iskrenom prikazivanju očaja, usamljenosti i praznine čovjeka izgubljenog u ratu. On je tim, na izgled ne-ratnim, fotografijama zapravo dao najvjerniju prezentaciju rata i stradanja civila u ratnom Sarajevu.



Uspijevao dočarati esenciju ljudske prirode

Crno-bijela tehnika, koju je možda koristio više iz nužnosti, a tek onda kao preferirani izbor, savršeno odgovara raspoloženju - napisao je Lešić povodom Kanlićeve izložbe.

Zoran Kanlić rođen je 1954. godine. Život je posvetio fotografiji. Radio je u sarajevskom Odboru Zimskih olimpijskih igara 1983. i '84. godine. Pravio je fotografije za omote CD-a. Radio je u njemačkoj agenciji Bus. Bio je fotograf na snimanju filma „Savršeni krug“ reditelja Ademira Kenovića. Kao oficijelni fotograf Kamernog teatra 55 svojim fotografijama ovjekovječio je većinu najznačajnijih predstava nastalih tokom opsade Sarajeva.

U najtežim vremenima, zahvaljujući vlastitom objektivu, uspijevao je dočarati esenciju ljudske prirode te je stvarao živopisne i magične fotografije koje na poseban način i danas dotiču njegovu publiku. Preminuo je 2020. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.