IZ ARHIVA

Zaboravljena moć: Hajdučka trava

Poznata je još kao kunica, stolisnik i hajdučka trava

Piše: A. K.

13.1.2022

Na portalu “Avaza” svakog četvrtka možete pratiti serijal iz arhiva “Za svaku bolest trava raste”, Sejfudina Tokića. U ovoj epizodi predstavljena je Kunica te njena ljekovita svojstva. 

Zadivljujuća ljekovitost

Kunica (lat. Achillea millefolium), je biljka iz porodice Asteraceae (Glavočike). Ime je dobila po grčkom mitskom junaku Ahileju, koji je opsjedajući Troju smrtno pao, pogođen otrovnom strijelom od Parisa, Boginja Afrodita sva u suzama preporuči mu ovu biljku da ublaži bolove. Od tada ova biljka ostade čuvena po svojoj ljekovitosti, a u naučnoj i službenoj medicini ostaje njen naziv Achillea.

Ovo je samo jedno od predanja i mitova vezano za ovu biljku, jedno drugo predanje kaže da je njenu ljekovitost ustvari otkrio i sam Ahilej. Opet prema vjerovanjima naroda na našim prostorima to su učinili hajduci u planinama koji su ovu biljku previjali na rane pa je tad i dobila ime hajdučica, hajdučka trava.







Redovno uživanje svježeg soka

Poznata je još kao kunica, stolisnik i hajdučka trava.

Redovno uživanje svježeg soka od biljke otklanja probadanja koja uzrokuje deformacija srčanog mišića. Kunica ulazi u sastav i niza drugih čajnih mješavina i gotovih preparata. Za liječenje bolesti pluća i gornjih disajnih puteva, nervnih oboljenja, te dječjih i ženskih bolesti.

U videoprilogu pogledajte cijelu emisiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.