ISTRAŽIVANJA

Kineski naučnici razvili flaster koji potiče rast kose

Glavni uzroci androgene alopecije su nedovoljna cirkulacija u pogođenom području glave, kao i oksidativni stres

Androgena alopecija je najčešći tip ćelavosti. Ilustracija

Z. K.

20.8.2021

Grupa kineskih naučnika razvila je novu metodu u borbi protiv dva glavna problema koji izazivaju ćelavost. Androgena alopecija je najčešći tip ćelavosti, a iako češće pogađa muškarce, može se javiti i kod žena. Glavni uzroci androgene alopecije su nedovoljna cirkulacija u pogođenom području glave, kao i oksidativni stres.

To znači da ljudi koji pate od nje nemaju dovoljno krvnih sudova oko folikula dlake koji bi je hranili i poticali rast. Također, oksidativni stres može dovesti do preranog odumiranja ćelija koje formiraju nove vlasi kose. Ranije naučne studije pokazale su da nanočestice, koje održavaju elastičnost i vitalnost dlake, sadrže hemijski element cerij koji je u stanju da potakne enzime koji se bore protiv oksidativnog stresa.

Međutim, te nanočestice ne mogu proći kroz sve slojeve kože. Kineski naučnici sada su otkrili način da ubace mikrodoze cerija blizu korijena kose unutar kože kako bi potakli rast vlasi. Radi se o flasteru s minijaturnim iglama, u kojem su pomiješani hijaluronska kiselina i nanočestice cerija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.