ISTRAŽIVANJE

Naučnici istražuju pokidane nerve

Kroz eksperimente sa svilenim vlaknima buba i paukova naučnici su stekli nove uvide u procesu liječenja neurona

Nova istraživanja naučnika. Printscreen

E. A.

21.4.2023

U potrazi za mogućim terapijama u slučaju povrede nerava Medicinski univerzitet u Beču je u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu otkrio svilena vlakna kao obećavajuću mogućnost za oporavak pokidanih nerava.

Životinjski model

- Zajedno sa kolegama iz Oksforda tim naučnika pod vodstvom Kristine Ratke, načelnice Univerzitetske klinike za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju u Beču, kreirao je vezivne instrumente od dvije vrste svilenih vlakana. Za cjevčice su korištena vlakna svilenih buba, dok su za punjenje upotrebljena vlakna svilenih paukova. Njihova funkcija je ispitana na životinjskom modelu i pokazalo se da su nervi rasli duž novih svilenih niti sve dok se pokidani završeci nisu ponovo spojili - navodi se u saopštenju.

Kroz eksperimente sa svilenim vlaknima buba i paukova naučnici su stekli nove uvide u procesu liječenja neurona.

Različiti materijali

Već tri decenije se koriste različiti materijali za spajanje pokidanih nerava kao što su hitozan ili kolagen. Cjevčice se ušivaju na završecima nerava kako bi premostile pokidani nervni kanal. 

Pod optimalnim uslovima ove cjevčice mogu da podrže rast nervnih vlakana i ćelija, ali mogu da premoste samo male razdaljine.

U aktuelnoj studiji je otkriveno da periferni nervi dobro funkcionišu kada su vezivni instrumenti napravljeni od svile, prenosi eKapija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.