IZ PRIRODE

Zdrava, niskokalorična namirnica bogata vlaknima

Bogata je antioksidansima, kojima duguje snažna ljekovita svojstva

Brusnica sprečava vraćanje infekcija. Ilustracija

Z. K.

7.5.2021

Zdrava, niskokalorična namirnica bogata vlaknima, brojnim vitaminima kakvi su A, C i E i mineralima, kalcijem, kalijem, magnezijem i željezom. Sve ovo sadržano je u ukusnoj borovnici, namirnici izrazito bogatom antioksidansima, kojima duguje snažna ljekovita svojstva.


Diuretski efekt

Ima antibakterijski, antiseptički, protivupalni i diuretski efekt. Naročito je popularna za sprečavanje vraćanja infekcija u urinarnom traktu.

Poznato je da antibiotici unište bakterije koje su prisutne u urinu, ali dio bakterija se “sakrije” u zidove mokraćne bešike i po prestanku uzimanja antibiotika nastave da se šire po urinarnom traktu.


Zbog svog prijatnog kiselkastog ukusa koristi se i kao sok za osvježenje ili za grickanje. Ilustracija

Koristi se kod urinarnih infekcija, a potvrđeno je njeno dejstvo protiv ešerihije koli i drugih patogenih bakterija koje izazivaju infekcije u mokraćnim putevima.

Zahvaljujući prisustvu bioflavonoida, sprečava i nastanak oboljenja desni, srca i krvnih sudova, komplikacija dijabetesa.


Protiv stresa

Zbog svog prijatnog kiselkastog ukusa koristi se i kao sok za osvježenje ili za grickanje, a posebno se preporučuje osobama koje su izložene stresu ili imaju neko oboljenje srca i krvnih sudova.


Kako se koristi

Koriste se plodovi, svježi ili osušeni, čaj, sok, sirup, koncentrat, kapsule.

Kako se koristiZbog veće količine vitamina C brusnica ima kiselkast ukus. Tečni oblici se koriste u zavisnosti od koncentracije, od nekoliko kašika, koncentrat do nekoliko decilitara na dan u obliku soka. Može se koristiti i preventivno, kod osoba koje su sklone ponovljenim urinarnim infekcijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.