IZ PRIRODE

Zdrava, niskokalorična namirnica bogata vlaknima

Bogata je antioksidansima, kojima duguje snažna ljekovita svojstva

Z. K.

Brusnica sprečava vraćanje infekcija

Foto: Ilustracija


Zdrava, niskokalorična namirnica bogata vlaknima, brojnim vitaminima kakvi su A, C i E i mineralima, kalcijem, kalijem, magnezijem i željezom. Sve ovo sadržano je u ukusnoj borovnici, namirnici izrazito bogatom antioksidansima, kojima duguje snažna ljekovita svojstva.

Diuretski efekt

Ima antibakterijski, antiseptički, protivupalni i diuretski efekt. Naročito je popularna za sprečavanje vraćanja infekcija u urinarnom traktu.

Poznato je da antibiotici unište bakterije koje su prisutne u urinu, ali dio bakterija se “sakrije” u zidove mokraćne bešike i po prestanku uzimanja antibiotika nastave da se šire po urinarnom traktu.

  • Zbog svog prijatnog kiselkastog ukusa koristi se i kao sok za osvježenje ili za grickanje

    Zbog svog prijatnog kiselkastog ukusa koristi se i kao sok za osvježenje ili za grickanje

    Foto: Ilustracija


Koristi se kod urinarnih infekcija, a potvrđeno je njeno dejstvo protiv ešerihije koli i drugih patogenih bakterija koje izazivaju infekcije u mokraćnim putevima.

Zahvaljujući prisustvu bioflavonoida, sprečava i nastanak oboljenja desni, srca i krvnih sudova, komplikacija dijabetesa.

Protiv stresa

Zbog svog prijatnog kiselkastog ukusa koristi se i kao sok za osvježenje ili za grickanje, a posebno se preporučuje osobama koje su izložene stresu ili imaju neko oboljenje srca i krvnih sudova.

Kako se koristi

Koriste se plodovi, svježi ili osušeni, čaj, sok, sirup, koncentrat, kapsule.

Kako se koristiZbog veće količine vitamina C brusnica ima kiselkast ukus. Tečni oblici se koriste u zavisnosti od koncentracije, od nekoliko kašika, koncentrat do nekoliko decilitara na dan u obliku soka. Može se koristiti i preventivno, kod osoba koje su sklone ponovljenim urinarnim infekcijama.

Više o temi Brusnica

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na