UPOZORENJA

Signali koje vam šalje tijelo

Ukoliko ste često žedni, to je najočigledniji znak da ste jeli previše slane hrane

Z. K.

Unosite li previše soli

Foto: Ilustracija


Prema mišljenju stručnjaka, dnevni unos soli ne bi trebao biti veći od pet grama, što predstavlja tek jednu kašičicu. Problem je u tome što ne možemo znati tačno koliko smo soli pojeli, jer se ona nalazi u mnogim namirnicama, pa čak i u onim koje nam ne djeluju slano.

Ako želite znati da li unosite previše soli u organizam, potrebno je samo da obratite pažnju na signale koje vam daje tijelo i da pokušate unos soli maksimalno smanjiti.

Suha usta - Ukoliko ste često žedni, to je najočigledniji znak da ste jeli previše slane hrane ili previše slanu hranu. Žeđ nastupa kada organizam dehidrira, a tada je voda neophodna kako bi se regulirala potrebna proizvodnja tjelesnih tečnosti.

  • Ove glavobolje su specifične

    Ove glavobolje su specifične

    Foto: Ilustracija


Jaka glavobolja - Naravno, nije svakako glavobolja povezana s prevelikim unosom soli, ali s obzirom na to da je so povezana s povišenim pritiskom, velike su šanse da ćete imati glavobolje upravo zbog toga. Ove glavobolje su specifične, jer u tim slučajevima imate osjećaj da će vam glava eksplodirati.

Natečene ruke - Iako se niste ugojili, primjećujete da su vam ruke deblje, a prsti, jednostavno, broj manji od prstena koji inače nosite. Upravo je ovo jedan od simptoma da unosite previše soli na dnevnoj bazi, jer se na taj način voda u organizmu predugo zadržava i dovodi do nadimanja, pa prvo natiču upravo ruke i noge.

Više o temi So

VAŠA KUHARICA
Fritatu na indijski način
VAŠA KUHARICA
Hrskava pohovana piletina u kornfleksu

Više o:

So Zdravlje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na