KORISNO

Mogući uzroci opadanja kose

Stres izaziva promjene u ponašanju i navikama, što utječe na zdravlje

Z. K.

Ne odgovaraju svi tipovi šampona svim tipovima kose

Foto: Ilustracija


Da li se suočavate sa problemom opadanja kose, a ne možete da utvrdite uzrok? Evo najčešćih razloga za opadanje kose, tvrde stručnjaci.

Emotivni stres

1. Agresivni šampon - Ne odgovaraju svi tipovi šampona svim tipovima kose. Bolje je birati blage šampone, sa što manje hemikalija. 

2. Fizički stres - Bilo koja vrsta povrede, pa i operacija mogu poremetiti prirodni proces rasta kose. Ovo stanje naziva se telogen efluvijum, a odlikuje se usporenim ciklusima rasta. Čim se organizam oporavi, kosa će početi ponovo da raste.

3. Mentalni stres - Možda je isprva teško povjerovati, ali mentalni i emotivni stres mogu da izazovu opadanje kose. Stres izaziva promjene u ponašanju i navikama, što utječe na zdravlje. Tehnike relaksacije i psihološka pomoć u tom slučaju mogu biti od pomoći.

4. Trudnoća - Promjene u nivou hormona, i fizički i mentalni stres kroz koje prolazi trudnica, mogu izazvati gubitak kose. Srećom, ovo se dešava samo tokom trudnoće, a eventualno može potrajati još neko vrijeme nakon porođaja.

5. Nedovoljno vlage - Pošto je vaša kosa svakodnevno izložena suncu, smogu, i hemikalijama iz šampona, vrlo je bitno redovno je njegovati.

Oslabljen korijen

6. Agresivno tretiranje kose - Suviše vezivanja, uvrtanja, feniranja, peglanja, hemijskih tretmana ili upotreba ekstenzija mogu oslabiti korijen kose i izazvati njeno ispadanje. 

7. Genetika - Sa gubitkom kose nekad je povezan nasljedni faktor. Ako neko od članova porodice, pogotovo roditelji, gubi kosu, šanse da će se djeci dogoditi ista stvar znatno su povećane.

Rigorozne dijete

 • Nedostatak vitamina, željeza ili određenih proteina mogu izazvati opadanje

  Nedostatak vitamina, željeza ili određenih proteina mogu izazvati opadanje

  Foto: Ilustracija


Ukoliko preskačete obroke, vaše tijelo neće dobijati određene nutrijente. Nedostatak vitamina, željeza ili određenih proteina mogu izazvati opadanje. Također i nezdrave navike u koje spada pušenje, pretjerano konzumiranje alkohola, obilje neprospavanih noći itd. Štetne navike ometaju prirodne cikluse u organizmu, utječu na rast kose. Također, štitna (tiroidna) žlijezda zadužena je za proizvodnju određenih hormona, koji utječu na pravilno funkcioniranje metabolizma. Hipotireoza je poremećaj izazvan nedostatkom hormona štitne žlijezde i može izazvati mnogo problema u organizmu, između ostalog i opadanje kose. 

Autoimune bolesti

 • Velike su šanse da vam kosa opada usljed uzimanja jakih lijekova

  Velike su šanse da vam kosa opada usljed uzimanja jakih lijekova

  Foto: Ilustracija


Mnogo je gljivica, bakterija i parazita koji mogu da izazovu opadanje kose. Infekcije vremenom mogu da postanu gore, izazivajući iritaciju i svrab. Zato je vrlo bitno redovno održavati higijenu. Također, kod autoimunih bolesti tijelo napada sopstvena zdrava tkiva, a nekad je u pitanju i koža glave. 

Ako vam je zdravlje već duže vrijeme narušeno, velike su šanse da vam kosa opada usljed uzimanja jakih lijekova. U većini slučajeva nema razloga za brigu jer će kosa postati jača onda kada organizam počne da se oporavlja i prestanete da pijete lijekove. Ipak, kod hemoterapije ovaj problem trajat će duže.

Više o temi Kosa

Više o:

Kosa Opadanje Stres
NA VRH

Podijeli članak na