KORISNO

Mogući uzroci opadanja kose

Stres izaziva promjene u ponašanju i navikama, što utječe na zdravlje

Ne odgovaraju svi tipovi šampona svim tipovima kose. Ilustracija

Z. K.

12.10.2020

Da li se suočavate sa problemom opadanja kose, a ne možete da utvrdite uzrok? Evo najčešćih razloga za opadanje kose, tvrde stručnjaci.


Emotivni stres

1. Agresivni šampon - Ne odgovaraju svi tipovi šampona svim tipovima kose. Bolje je birati blage šampone, sa što manje hemikalija. 

2. Fizički stres - Bilo koja vrsta povrede, pa i operacija mogu poremetiti prirodni proces rasta kose. Ovo stanje naziva se telogen efluvijum, a odlikuje se usporenim ciklusima rasta. Čim se organizam oporavi, kosa će početi ponovo da raste.

3. Mentalni stres - Možda je isprva teško povjerovati, ali mentalni i emotivni stres mogu da izazovu opadanje kose. Stres izaziva promjene u ponašanju i navikama, što utječe na zdravlje. Tehnike relaksacije i psihološka pomoć u tom slučaju mogu biti od pomoći.

4. Trudnoća - Promjene u nivou hormona, i fizički i mentalni stres kroz koje prolazi trudnica, mogu izazvati gubitak kose. Srećom, ovo se dešava samo tokom trudnoće, a eventualno može potrajati još neko vrijeme nakon porođaja.

5. Nedovoljno vlage - Pošto je vaša kosa svakodnevno izložena suncu, smogu, i hemikalijama iz šampona, vrlo je bitno redovno je njegovati.

Oslabljen korijen

6. Agresivno tretiranje kose - Suviše vezivanja, uvrtanja, feniranja, peglanja, hemijskih tretmana ili upotreba ekstenzija mogu oslabiti korijen kose i izazvati njeno ispadanje. 

7. Genetika - Sa gubitkom kose nekad je povezan nasljedni faktor. Ako neko od članova porodice, pogotovo roditelji, gubi kosu, šanse da će se djeci dogoditi ista stvar znatno su povećane.

Rigorozne dijete

Nedostatak vitamina, željeza ili određenih proteina mogu izazvati opadanje. Ilustracija

Ukoliko preskačete obroke, vaše tijelo neće dobijati određene nutrijente. Nedostatak vitamina, željeza ili određenih proteina mogu izazvati opadanje. Također i nezdrave navike u koje spada pušenje, pretjerano konzumiranje alkohola, obilje neprospavanih noći itd. Štetne navike ometaju prirodne cikluse u organizmu, utječu na rast kose. Također, štitna (tiroidna) žlijezda zadužena je za proizvodnju određenih hormona, koji utječu na pravilno funkcioniranje metabolizma. Hipotireoza je poremećaj izazvan nedostatkom hormona štitne žlijezde i može izazvati mnogo problema u organizmu, između ostalog i opadanje kose. 


Autoimune bolesti

Velike su šanse da vam kosa opada usljed uzimanja jakih lijekova. Ilustracija

Mnogo je gljivica, bakterija i parazita koji mogu da izazovu opadanje kose. Infekcije vremenom mogu da postanu gore, izazivajući iritaciju i svrab. Zato je vrlo bitno redovno održavati higijenu. Također, kod autoimunih bolesti tijelo napada sopstvena zdrava tkiva, a nekad je u pitanju i koža glave. 

Ako vam je zdravlje već duže vrijeme narušeno, velike su šanse da vam kosa opada usljed uzimanja jakih lijekova. U većini slučajeva nema razloga za brigu jer će kosa postati jača onda kada organizam počne da se oporavlja i prestanete da pijete lijekove. Ipak, kod hemoterapije ovaj problem trajat će duže.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.