SAVJET STRUČNJAKA

Kako san preko dana utječe na vaš organizam

Istraživanje, u kojem je učestvovalo 300.000 ljudi, povezalo je popodnevnu drijemku sa visokim holesterolom i krvnim pritiskom, ali i sa gojaznošću

Popodnevno spavanje ima svojih loših strana. Ilustracija

Z. K.

12.10.2020

Da li često odmarate u toku dana? Ako je odgovor potvrdan, možda bi trebalo da razmislite o tome koliko dugo spavate, i kako to utiče na vaš organizam. Kako prenosi portal Mayo Clinic, ljudski organizam je “podešen” prema tome da ljudi spavaju veći dio noći, a preko dana je dovoljan samo kratak odmor.

Tjelesna temperatura u periodu između 13 i 15 sati najviše opada, pa smo zato posebno pospani u tom periodu dana. Ipak, stručnjaci smatraju kako i popodnevno spavanje ima svojih loših strana, pa tako ne preporučuju da ono traje duže od 40 minuta. Istraživanje, u kojem je učestvovalo 300.000 ljudi, povezalo je popodnevnu drijemku sa visokim holesterolom i krvnim pritiskom, ali i sa gojaznošću.

Ova granica od 40 minuta stoji zbog toga što, otprilike nakon što toliko vremena prođe, naš organizam pomisli da je u stanju dubokog sna, a to mu šteti, pa tako može da se desi da se probudite i umorniji nego ranije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.