SAVJETI

Trikovi kako ugodno spavati za vrijeme toplotnog talasa

Napuniti bocu ledenom vodom i staviti je na tačke hlađenja na tijelu kao što su koljena, gležnjevi, zglobovi, vrat, prepone i laktovi

Optimalna temperatura za spavanje je između 16 i 21 stepen Celzija. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

18.8.2020

Velike vrućine nisu nikada ugodne pa se za vrijeme toplotnog vala valja dobro rashladiti. Tokom velikih vrućina mnogi ne mogu dobro spavati pa se pitaju šta učiniti kako bi prije utonuli u san, a da ne moraju paliti klimu. Pitanje svih pitanja za vrijeme toplotnog talasa jeste kako ugodno spavati?

Potreban odmor

Prema riječima stručnjaka, optimalna temperatura za spavanje je između 16 i 21 stepen Celzija, jer naš mozak mora biti malo hladniji od ostatka tijela. Spavanje preko noći važno je za obradu informacija tokom dana, kao i za popravljanje i ponovno uravnoteženje tijela, kako fizički, tako i psihički.

Stavite posteljinu u zamrzivač na nekoliko minuta (ipak prvo stavite u plastičnu kesu). Ako nemate puno prostora u frižideru ili zamrzivaču, pomoći će vam čak samo jastučnica u frižideru ili pak pidžama. Ono što još možete učiniti, jeste napuniti bocu ledenom vodom i staviti je na tačke hlađenja na tijelu kao što su koljena, gležnjevi, zglobovi, vrat, prepone i laktovi.

Hladna stopala

Također, oni koji uveče ne mogu da spavaju zbog vrućine trebali bi da se prije lijeganja u krevet namažu kremom na bazi aloe vere. Idealno bi bilo da se ta krema čuva u frižideru. Jedan drugi trik za lakše spavanje tokom vrućih ljetnih mjeseci počiva na punjenju sprej-bočice rashlađenom vodom. Tu bočicu treba držati nadomak kreveta, a vodu po potrebi nanositi na lice, leđa i vrat. 

Neka stopala budu hladna, što se može postići tako da ih držite izvan pokrivača ili ih kratko držite na pakovanju leda.

Pamučna pidžama

Koristite pamučne pidžame. Ilustracija

Koristite pamučne pidžame i tanku čistu pamučnu posteljinu za svoj krevet jer je visokokvalitetni pamuk idealan materijal za posteljinu između kojeg možete ostati svježi, jer je najviše prozračan.  

Također, savjetuju, da se ne jede previše proteina, jer oni mogu zagrijati tijelo tako što pojačavaju metabolizam. Što se tiče hrane, trebalo bi da konzumirate začinjenu hranu, ali najmanje tri sata prije spavanja. Tako ćete znojem ohladiti tijelo.


Zatvoreni prozori

Zavjese treba da držite preko prozora. Ilustracija

Uvečer prije spavanja nemojte da izbjegavate tuširanje, ali voda u tušu ne smije biti prehladna. Zašto? Jer naše tijelo reagira na nagle promjene temperature i to očuvanjem topline. Suprotno utvrđenom mišljenju, stručnjaci navode da bismo trebali držati prozore zatvorene tokom dana kako bi kuća bila svježa. Isto tako, zavjese treba da držite preko prozora. 

Za bolji san tokom toplotnog talasa treba isključiti sve električne uređaje u spavaćoj sobi, jer oni emitiraju toplotu. Savjetuje se i spavanje u hladnim, mokrim čarapama ili čak vlažnoj majici. Kako biste se lakše ohladili i slađe zaspali tokom vrućih noći, prije spavanja bi trebalo da zglobove i stopala operete u hladnoj vodi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.