STRUČNJACI POTVRDILI

Većina tračeva je bezopasna

Rezultati istraživanja pokazuju da ljudima ne pada teško da slušaju tračeve i da učestvuju u njima

Avaz.ba

Mada vlada uvjerenje da najviše ogovaraju žene

Foto: Ilustracija


Mada tračarenje samo po sebi ima negativnu konotaciju, naročito ako zadire u privatnost i nanosi štetu osobi koja je predmet ogovaranja, stručnjaci smatraju da nije uvijek loše govoriti o nekome u njegovom odsustvu. Rezultati istraživanja pokazuju da ljudima ne pada teško da slušaju tračeve i da učestvuju u njima. U prosjeku, ogovaramo 52 minuta.

Većina tračeva je bezopasna. Oko 15 odsto tračeva ima negativnu konotaciju, dok ostali iznose određene činjenice, kao što je, recimo, konstatacija da je neko zakasnio na posao. Mada vlada uvjerenje da najviše ogovaraju žene i manje obrazovani, istraživači tvrde da su svi skloni tome.

  • Tračarenje je štetno kada negativno govorimo o nečijem fizičkom izgledu

    Tračarenje je štetno kada negativno govorimo o nečijem fizičkom izgledu

    Foto: Ilustracija


Tračarenje je štetno kada negativno govorimo o nečijem fizičkom izgledu i zdravlju ili kada iznosimo neistinite tvrdnje. Ogovaranje predstavlja mehanizam povezivanja sa drugim osobama i takva navika nije ograničena na određenu starosnu grupaciju. Stručnajci su došli do saznanja da najviše tračare u lokalnim prodavnicama. To im pomaže da održe društvene veze i da se bore protiv samoće.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na