LOŠE NAVIKE

Riješite se grickanja noktiju

Osim što to nije higijenski, ova loša navika dovodi do toga da nam nokti veoma ružno izgledaju, a često ih toliko izgrickamo da nas bole

Kad god dobijete potrebu da grickate, počnite umjesto grickanja nokte oblikovati. Ilustracija

Zdravlje u kući

10.6.2020

Kada su pod stresom, mnogi grickaju nokte. Osim što to nije higijenski, ova loša navika dovodi do toga da nam nokti veoma ružno izgledaju, a često ih toliko izgrickamo da nas bole. 

Postoji nekoliko načina kako da prekinete s grickanjem noktiju. Jedan od njih je da koristite lak gorkog okusa. Možete ga i sami napraviti, miješajući vrući sos ili esenciju bijelog luka s lakom za nokte. Tako ćete, kad prinesete nokat ustima, osjetiti gorak i jak okus. 

Kako se riješiti loše navike. Ilustracija

Kad god dobijete potrebu da grickate, počnite umjesto grickanja nokte oblikovati. Ako u torbi stalno nosite grickalicu za nokte ili makazice, veća je vjerovatnoća da ćete ih skraćivati i oblikovati, nego grickati. 

Počnite pratiti koliko grickate nokte - zabilježite kada to radite, situaciju u kojoj se nalazite i kako se tada osjećate. To će vam pomoći da utvrdite neke psihološke aspekte koji stoje iza vaše navike. 

Ako su nam nokti njegovani, teže ćemo se odlučiti da ih grickamo i tako uništimo. A ukoliko sve ponuđene metode ne uspiju, razmislite o radu s terapeutom koji je specijaliziran za promjene u ponašanju. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.