KAKO SPRIJEČITI

Loše navike: Zbog čega djeca grizu nokte

Kod emocionalno osjetljive djece se mogu naći zajedno emocionalni simptomi i grizenje noktiju

Terapija za grizenje noktiju može biti na više nivoa. Ilustracija

Bebe i mame

7.5.2020

Grizenje noktiju je jedna od najčešćih formi dječjih manipulacija tijelom. Najčešće se događa između osme i 11. godine, međutim nalazi se i u adolescenata, ali i u odraslih. Obično se grizu nokti, kao i kožica oko nokta.  

Pojačanje aktivnosti može uslijediti u situacijama pritisaka, napetosti, kod straha od kazne, kod rješavanja teških zadaća, odnosno u općenitim konfliktnim situacijama.



Razvoj i aktivnosti

Između četvrte i 11. godine je najučestaliji početak grizenja noktiju. Ovo se objašnjava pojačanim prilagodbenim zahtjevima u to vrijeme. Naime, dijete se sve više odvaja od svoje primarne porodice, socijalizacija je u zamahu, postaje također važna afirmacija od strane vršnjaka, postaju važne identifikacije s drugim osobama koji nisu roditelji (npr. tete u vrtiću, učiteljice itd.).

Kod emocionalno osjetljive djece se mogu naći zajedno emocionalni simptomi i grizenje noktiju. Pojedini autori razdvajaju dvije vrste djece koje prakticiraju grizenje noktiju:  

- 1. Impulsivna i hiperaktivna djeca, s kojom se povezuje i češće poremećeni milje (npr. porodični);

- 2. Povezanost s prekomjerno ustrašenim roditeljima, koji iz vlastitog straha dijete pretjerano remete u razvoju i aktivnostima.  

Kako se riječiti loše navike. Ilustracija

- Povremeno se može ustvrditi da je grizenje noktiju izraz nadomjestnog zadovoljavanja za zabranjene ili nedozvoljene agresije, ili kao samokažnjavanje kod snažnih osjećaja krivnje ili straha.

- Dodatno se situacija može komplicirati. Djeca skrivaju svoje prste, izložena su pitanjima okoline, dožive razočarenje svojih roditelja i drugo.  

- Terapija može biti na više nivoa. Povremeno mogu pomoći kemijska sredstva koji se nanose na nokte koja imaju neugodan miris. Ovo može potaknuti odbojne (averzivne) reakcije na naviku grizenja noktiju.

Pomaže i nagrađivanje

- Povremeno, također, pomaže nagrađivanje za negrizenje, odnosno kada je u njegu noktiju uključena cijela obitelj. Također je važno obratiti pažnju na moguće uzroke koji su doveli do grizenja noktiju.

- Ako je grizenje noktiju dodatni simptom psihičkog poremećaja, potrebno je liječiti osnovni psihički poremećaj (npr. emocionalni). U ovom slučaju će se onda primijeniti i psihoterapija uz savjetovanje roditelja. Općenito se čini da je prognoza grizenja noktiju povoljna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.