ISHRANA

Koliko je voća i povrća potrebno djeci

Brojne su mogućnosti da voće i povrće uključite u jelovnik, izbor je veliki pa nije teško osmisliti kombinacije onoga što dijete voli jesti

Voće i povrće koje koristite neka bude svježe. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

31.3.2019

Iako nutricionisti savjetuju pet porcija voća i povrća na dan, pitanje je koliko se i sami držimo tog savjeta, a kamoli koliko uspijevamo takav jelovnik nametnuti djeci. Djeca jedu premalo voća i povrća, a uz to ga previše i ne vole.

Hranjive tvari

Svi bismo svaki dan trebali pojesti svježe voće i povrće, i kuhano i svježe. To nije toliko teško ispuniti, iako se na prvi pogled čini tako. Počnite odmah ujutro, tako što ćete djetetu za doručak dati svježe jagode i žitarice. Malo mrkve neka bude užina, a tikvice pripremite kao prilog za ručak. Smoothie od banane pripremite za popodne, a zelenu salatu uz večeru.

Brojne su mogućnosti da voće i povrće uključite u jelovnik. Izbor je veliki pa nije teško osmisliti kombinacije onoga što dijete voli jesti.

Kako biste iskoristili što više vitamina, voće i povrće koje koristite neka bude svježe. Ne zaboravite da se mnogi vitamini i hranjive tvari nalaze se neposredno ispod kore, pa ne gulite sve što se može jesti s korom.

Komadić paprike bit će ukusniji ako se umoči u fini sos od jogurta. To je i privlačnije i zanimljivije nego da ste papriku skuhali. Djeca će često radije pojesti sirovo povrće nego kad ga skuhate i radije će pojesti komadiće voća nego cijelu voćku. Često ne žele pojesti voćku jer ima košpicu ili im se ne dopada struktura povrća iako im je ono zapravo ukusno.

Tada je najbolje ponuditi voće ili povrće u nekoj drugoj formi. Napravite supu od tikve, graška, mrkve, karfiola, brokule, ili smoothie od voća.

Normalan razvoj

Zavisno od uzrasta, djeca bi svakog dana trebala u organizam unijeti određene količine povrća. Za mališane od dvije do tri godine neophodna je šolja (2,5 dl) isjeckanog svježeg povrća dnevno. Ali, ako se radi o zelenom lisnatom povrću, potrebne su dvije šolje. Djeci od četiri do osam godina potrebna je šolja i po povrća.

Djevojčice od devet do 13 godina trebale bi unijeti dvije šolje, a dječaci istog uzrasta dvije i po. Količina povrća razlikuje se i za djevojčice i dječake između 14 i 18 godina. Djevojčicama je za normalan razvoj i zdravlje organizma potrebno dvije i po šolje povrća, a dječacima tri.

Na izletu ili putovanju

Povrće i voće moraju biti stalno prisutni na jelovniku. To je jednako važno kao i to da se svaki dan moraju prati zubi. Ako pazite na to da pripremate voće i povrće te se trudite da dijete pojede svaki dan barem nekoliko porcija, voće i povrće postat će nešto što se u prehrani podrazumijeva.

Podržite to tako što ćete u kući uvijek imati voće i povrće na stolu, a na izlet ili na putovanje uvijek ponesite voće i povrće za osvježenje. I ne zaboravite da je važan kriterij da dijete redovno jede voće i povrće svakako okus. Djetetu mora biti ukusno to što jede.ž

Neka samo bira

Pustite dijete da samo odabere povrće na pijaci ili u marketu. Studije pokazuju da djeca koja idu s roditeljima u kupovinu povrća, više vole jesti povrće. Možete ih pitati koje je boje neko povrće i objasniti im zašto je baš ono korisno – naprimjer: mrkva štiti oči. Dopustite im da odaberu nešto po svom izboru i to povrće napravite taj dan.

Priprema obroka

Studije pokazuju da djeca koja s roditeljima učestvuju u pripremi jela od povrća više vole jesti povrće. Zato, uključite djecu u pripremu obroka. Neka kuhanje s povrćem bude zabavno. Nabavite im kecelju, plastični nož i kašiku, mini dasku za rezanje, male zdjele...

Šarenilo na tanjiru

Nastojte u pripremu obroka za djecu uključiti povrće različith boja - narandžasto, crveno, zeleno, ljubičasto... Ako se jelo koje pripremate sastoji od jedne vrste povrća, onda ono različitih boja upotrijebite za dekoraciju. Možete dodati malo narendane mrkve ili ljubičastog kupusa, ili listiće baby-špinata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.