SLANO

CineLink radionica počela s aktivnostima za projekte Co-Production Marketa

Naredna tri dana učesnici radionice u Slanom imat će priliku prisustvovati master predavanjima Juraja Lerotića

CineLink radionica počela s aktivnostima. SFF

H. J. I.

22.6.2023

CineLink Radionica u Slanom počela je 20. juna s aktivnostima za projekte ovogodišnje selekcije CineLink Co-Production Marketa, koji će za vrijeme održavanja 29. Sarajevo Film Festivala predstaviti ukupno 11 dugometražnih igranih filmskih projekata.

Master predavanja

Naredna tri dana učesnici radionice u Slanom imat će priliku prisustvovati master predavanjima Juraja Lerotića, čiji se debitantski dugometražni film "Sigurno mjesto" upravo i razvijao na CineLinku te je dosad dobio 15 nagrada, uključujući i dva Srca Sarajeva: za najbolji film i najboljeg glumca; zatim Juhe Kousmanena, finskog reditelja i scenariste čiji su filmovi višestruko nagrađivani na festivalima kao što su Filmski festival u Kanu i Filmski festival u Locarnu, Konstantinosa Kontovrakisa, producenta i koproducenta više od 25 međunarodno uspješnih filmova, uključujući "Trougao tuge" Rubena Oslunda (Östlund), dvostrukog dobitnika Zlatne palme na Filmskom festivalu u Kanu i prošlogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva Sarajevo Film Festivala, i Giorgosa Karnavasa, člana Evropske filmske akademije te osnivača i producenta Synch Festivala.

Kao aktivnosti koje uključuju rad na razvoju scenarija i produkcijske vrijednosti, CineLink tim je organizovao niz sastanaka s mentorima čiji su radovi postigli međunarodni uspjeh. Među mentorima s kojima će učesnici imati priliku razvijati svoje filmove su uspješni filmski scenaristi i konsultanti na scenariju poput Franca Rodenkiršena (Franz Rodenkirchen), Francoize fon Roj (Francoise von Roy) i Elme Tataragić, nezavisni i utjecajni producenti art-house filma iz regije poput Jelene Mitrović iz Srbije, Biance Oane iz Rumunije te Jorgosa Tsourđianisa (Yorgos Tsourgiannis) iz Grčke i dr.

Potencijalni partneri i fondovi

Među učesnicima u CineLink radionici u Slanom je i reditelj Dušan Kasalica, koji je nakon prvog dana podijelio utiske.

- Kao reditelju koji dolazi iz Crne Gore, potpuno je logično da mi Sarajevo Film Festival, kao najznačajniji festival u regiji, bude prva adresa za sve moje projekte. Imao sam sreću da sam učestvovao u gotovo svim programima Sarajevo Film Festivala, od Sarajevo Talent kampusa, preko selekcije kratkih filmova. Moj prvi dugometražni film također je učestvovao na CineLinku, imao sam premijeru na Sarajevo Film Festivalu, tako da zaista osjećam da je moja karijera neraskidivo povezana sa Sarajevo Film Festivalom i potpuno mi je logično bilo da se i s drugim dugometražnim filmom prijavim na CineLink.

Kasalica naglašava kako je CineLink najbolji mogući način da projekt bude predstavljen potencijalnim partnerima i fondovima.

- S druge strane, u ovoj fazi CineLinka dragocjeno mi je da čujem mišljenje o projektu od brojnih mentora s kojima iz različitih aspekata sagledavamo projekt, i sa kreativne strane i na nivou scenarija, kao i s finansijske strane. CineLink se uvijek potrudi da okupi tim ljudi koji znaju da na pravi način priđu projektu. Imam utisak da uvijek dobijemo i prave mentore koji razumiju projekt, ali razumiju i potrebe tog projekta, kao što razumiju i način na koji je najbolje korigovati sve ono na čemu radimo da bi, zapravo, finale tog projekta bilo što je moguće bolje - rekao je Kasalica.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. avgusta 2023. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.