INOVACIJE

Pametne čarape koje prate nivoe anksioznosti i uznemirenosti kod osoba sa demencijom

Rano upozorenje omogućava osoblju da interveniše prije nego što eskalira u uznemireno ponašanje

Džon Pajper je testirao čarape. BBC

Z. K.

12.8.2023

U staračkom domu u Ekseteru na jugozapadu Velike Britanije počelo je testiranje pametnih čarapa koje mogu pratiti nivoe anksioznosti i uznemirenosti kod osoba sa demencijom. Stari parohijski dvor (The Old Rectory) je dio ispitivanja Univerziteta u Ekseteru za testiranje prednosti takozvanih pametnih čarapa, piše BBC.

Otkucaji srca

Čarape su nosiva tehnologija koja prati otkucaje srca, nivo znojenja i kretanje. Vođe projekta se nadaju da bi mogli da spriječe padove, kao i da poboljšaju blagostanje i promoviraju nezavisnost.

Prvi stanar koji je dobio čarape je 83-godišnji Džon Pajper (John Piper). Ovaj bivši inženjer elektronike, koji živi u domu od novembra 2022. godine, boluje od demencije i rekao je da mu ne smeta da bude „pokusni kunić".

- Sve što je jednostavno i lako za uraditi i poboljšava naš pogled na život u cjelini, ja sam zadovoljan - rekao je on.

Stari parohijski dvor je specijalizovan za demenciju, stanje koje može biti izazovno za liječenje. Njegovi stanari imaju niz oboljenja, kao što su fizička i kognitivna oštećenja.

Čarape sadrže senzore koji šalju signale aplikaciji. BBC

Menadžerka Keri Dempsi (Kerry Dempsey) istakla je da je svaki oblik tehnologije koji pomaže ljudima koji imaju poteškoće u komunikaciji veoma dobrodošao.

- Sve što bi smanjilo nivo anksioznosti i samim tim povećalo nečije blagostanje potpuni je bonus - rekla je.

Čarape su zamisao doktora Zika Stira (Zeke Steer), specijaliste za robotiku i vještačku inteligenciju. Ovu tehnologiju je osmislio pošto je njegovoj prabaki dijagnosticirana demencija.

- Čarape su uobičajeni odjevni predmet i veća je vjerovatnoća da će se tolerisati nego uređaj koji se nosi na ruci. Također znamo da je stopalo jedna od najboljih lokacija na ljudskom tijelu za mjerenje stresa zbog velike gustine znojnih žlijezda -  rekao je on.

Šalju signale

Senzori u čarapama šalju signale aplikaciji, koja upozorava njegovatelja ako nadgledani nivoi rastu. Rano upozorenje omogućava osoblju da interveniše prije nego što eskalira u uznemireno ponašanje.

Univerzitet sarađuje sa kompanijom „Milbotix“ doktora Stira kako bi otkrio da li čarape zaista poboljšavaju njegu.

- Pametne čarape rješavaju ogromnu kliničku potrebu za efikasnim i bezbjednim upravljanjem uznemirenosti, bola i stresa kod demencije - rekao je doktor Bajron Kriz (Byron Creese).

Mala grupa stanara također će biti uključena u veće ispitivanje koje počinje sljedećeg mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.