JE LI ZAISTA MOGUĆE

Američki naučnici tvrde da su uspjeli napraviti čudesnu pilulu za vježbanje

U revolucionarnom istraživanju napravljena je potencijalna i dugo tražena tableta za vježbanje, koja koristi prirodni metabolički put

Najnovije otkriće. Facebook

M. Z.

24.3.2024

U revolucionarnom istraživanju napravljena je potencijalna i dugo tražena tableta za vježbanje, koja koristi prirodni metabolički put za oponašanje dobrobiti vježbanja, obećavajući nadu za terapiju.

Zdravstvene prednosti 

Američki naučnici tvrde da su uspjeli sažeti zdravstvene prednosti vježbanja na veličinu tablete koja se može progutati. Lijek, poznat kao SLU-PP-332, još je u ranoj fazi razvoja, ali početna ispitivanja na glodavcima pokazuju obećavajuće rezultate, budući da aktivira prirodni metabolički put obično stimuliran tjelesnom aktivnošću.

Vodeći autor istraživanja Baha Eldžendi (Bahaa Elgendy), hemičar sa Univerziteta Washington, predstavio je najnovija otkrića na proljetnom sastanku Američkog hemijskog društva 2024., potvrđujući njihov uspjeh u ciljanju metaboličkog puta koji se nekoć smatrao nemogućim za liječenje lijekovima.

Eldžendi predviđa potencijalne terapijske primjene za izazovne bolesti poput neurodegenerativnih stanja i zatajenja srca ako se isti put može učinkovito usmjeriti na ljude.

Napori da se stvori "pilula za tjelovježbu" traju godinama u cijelom svijetu, budući da tjelovježba utječe na različite metaboličke putove sa značajnim zdravstvenim prednostima, posebno na receptore povezane s estrogenom (ERR) koji se nalaze u tkivima mišića, srca i mozga.

Povijesno ih je bilo teško ciljati, no ERR igraju vitalnu ulogu u regulaciji gena povezanih s različitim tjelesnim funkcijama. Naučnici sa univerziteta Florida i Washington bili su pioniri u istraživanju u tom području, s ciljem da razviju lijek koji istovremeno cilja na više vrsta ERR-a.

Lijek SLU-PP-332 pokazao je obećavajuće rezultate u ispitivanjima na glodavcima, povećavajući izdržljivost mišića i metabolizam. Miševi tretirani lijekom pokazali su poboljšanu izdržljivost na traci za trčanje i dobili znatno manje masti uprkos nepromijenjenoj prehrani i rutini vježbanja.

Tomas Buris (Thomas Burris), farmaceut sa Univerziteta Florida, istaknuo je da spoj oponaša fiziološke promjene uočene tokom treninga izdržljivosti, promičući korištenje masnih kiselina za energiju i gubitak težine.

Iako SLU-PP-332 nije zamjena za tjelovježbu, on aktivira molekularne puteve koji prenose slične dobrobiti vitalnim organima poput srca, mozga i bubrega. Naučnici istražuju spojeve slične SLU-PP-332 koji bi potencijalno mogli prodrijeti kroz krvno-moždanu barijeru, nudeći terapeutske prednosti za zdravlje mozga.

Pojačava učinak vježbanja

Eldžendi naglašava potencijal takvih lijekova da pojačaju ili oponašaju učinke vježbanja za pojedince koji se ne mogu baviti tjelesnom aktivnošću zbog dobi, bolesti ili drugih faktora te otvara nove puteve za poboljšanje zdravlja i borbu protiv raznih bolesti, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.