UZNEMIRUJUĆI SNIMAK

Orka sama ubila veliku bijelu ajkulu, za manje od dvije minute iščupala joj jetru

Uznemirujući snimak prikazuje trenutak kad jedna jedina orka stiže veliku bijelu ajkulu i ubija je, a zatim odlazi s jetrom ajkule u čeljustima

Orke love ajkule radi jetre. Facebook

M. Z.

4.3.2024

Novi snimak otkriva da orke ne moraju da love u grupama da bi savladale jednog od najstrašnijih okeanskih predatora.

Video prikazuje ajkulu koja očajnički pokušava da pobjegne dok je orka prati na vrlo malom rastojanju, prije nestanka ispod površine. Ubrzo nakon toga, orka je otplivala noseći jetru u čeljustima.

Naučnici su u studiji objavljenoj 1. marta potvrdili da je to prvi zabilježeni slučaj da sama orka (Orcinus orca) lovi i jede veliku bijelu ajkulu (Carcharodon carcharias), bez pomoći drugih orki.

To se desilo u junu 2023.m kad su istraživači na turističkom čamcu vidjeli dvije orke – zvane Port i Starbord zbog spuštenih leđnih peraja – južno od Otoka foka kod obale Južnoafričke Republike. Te dvije orke su već poznate zbog napada na velike bijele ajkule i konzumiranja njihovih hranljivih jetri – što je novo ponašanje koje je natjeralo velike bijele ajkule da napuste omiljeno lovište.


Nakon prilaska orkama, istraživači su primijetili uljanu supstancu na površini, ptice koje zaranjaju u vodu i „upečatljiv miris ajkuline jetre“. Špekulirali su da su orke možda već ubile ajkulu prije nego što je čamac stigao.

Skoro sat kasnije vidjeli su mladu bijelu ajkulu dugačku 2,5 metara na površini, a Starbord je jurio za njom. Zgrabivši ajkulino grudno peraje i protresavši ga, Starbord je rasporio ajkulu na pravom mjestu da uzme jetru. Nekoliko minuta kasnije orka je viđena iz ronilačkog kaveza u blizini s jetrom u ustima. Port je bio oko 100 metara daleko sve vrijeme i nije učestvovao u lovu.

Iako posmatrači nisu vidjeli trenutak kad je Starbord iščupao jetru ajkule, pošto se to desilo ispod površine, ajkula je sigurno bila ubijena momentalno.

Tačan mehanizam kako drmusanje ajkule može da je raspori nije jasan, ali je još pokazatelja stiglo narednog dana kad je lešina druge velike bijele ajkule – dugačke 3,5 metara – izbačena na obalu u blizini. Tragovi rastezanja na boku ukazuju na uvrtanje izazvano drmusanjem, kažu istraživači.

Orke ciljaju masne jetre ajkula zbog visoke hranljive vrijednosti. Ajkulina jetra je puna uljanih lipida, koji čine do jedne trećine tjelesne mase kod nekih vrsta.

Ponekad nazivane morskim vukovima, orke imaju jake društvene veze i obično love u grupama. Iako se zna da same love druge vrste, uključujući foke, pliskavice i pingvine – ovo je prvi zabilježeni slučaj da jedna jedina orka ubija veliku bijelu ajkulu. U ranijim slučajevima napadi su uključivali 2-6 orki.

Studija postavlja bitna pitanja o utjecaju predatorstva kitova ubica na populacije ajkula. Razumijevanje ekološke dinamike tog predatorstva je od najvećeg značaja za morsku konzervaciju. Potrebne su adaptivne konzervacione strategije i pažljiv ekološki monitoring u promjenljivoj životnoj sredini.

Kao inteligentni, alfa predatori, kitovi ubice mogu brzo da uče nove tehnike lova sami ili od drugih. Naučnici su zabrinuti zbog priobalne ekološke ravnoteže. Prisustvo kitova ubica koji love ajkule vjerovatno je dio šire dinamike ekosistema. Brz razvoj događaja otežava nauci da drži korak. Ovaj slučaj ističe značaj naučne saradnje između građana, istraživača, turista i organizacija, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.