POTENCIJAL ANTITIJELA

Lijek protiv raka neuspješan na testiranjima: ''Sanofi'' obustavlja klinička ispitivanja

Program zasnovan na antitijelima „tusamitamab ravtansin“ nije uspio nadmašiti rezultate hemoterapije pri liječenju pacijenata s metastazama

Neuspješan lijek. Facebook

M. Z.

21.12.2023

Francuska farmaceutska kompanija ''Sanofi'' obustavila je testiranje lijeka za rak pluća, koji je prethodno razvila nakon loših rezultata u završnim dijelovima ispitivanja.

Ovaj proizvođač lijekova ukida program zasnovan na antitijelima "tusamitamab ravtansin", pošto taj lijek nije uspio nadmašiti rezultate hemoterapije pri liječenju pacijenata s metastazama nemikroćelijskog karcinoma pluća, prenosi Blumberg.

Akcije ''Sanofija'' pale su za 1,7 posto u Parizu, a ukupno 12 posto otkako je kompanija najavila investitorima da se naredne godine očekuje niži profit.

S druge strane, ranije ovog mjeseca kompanija je prognozirala više od 10 milijardi eura godišnje prodaje od lijekova nedavno puštenih u prodaju, kao i novih lijekova do 2030.

U saopćenju kompanije ističe se da će ''Sanofi'' nastaviti istraživati potencijal lijekova zasnovanih na istim antitijelima u liječenju nekih vrsta kancera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.