PRISUTNE BAKTERIJE

Evo šta se događa s vašim organizmom nakon bušenja ušiju

Gledano iz perspektive bakterija, eukariota i drugih mikroskopskih organizama koji nastanjuju kožu, piercing je kataklizmički događaj

Bušenje ušiju nije baš bezazleno. Instagram

M. Z.

11.12.2023

U jednom od najsveobuhvatnijih istraživanja do sada tim naučnika s McGill univerziteta u Kanadi sve je detaljnije promotrio utjecaj piercinga na mikrobiom kože, otkrivajući neobične promjene u živim svjetovima mikroorganizama na našoj koži. 

Prikupili brisove

U partnerstvu s lokalnim salonima za tetoviranje, istraživači su prikupili brisove kože s 28 volontera koji su radili pirsinge na ušima.

Prvi brisovi uzeti su prije piercinga, a zatim su tokom sljedeće dvije sedmice prikupljani uzorci. Cilj istraživanja bio je bolje razumjeti naglu promjenu u okolišu mikrobioma, što uključuje sve, od oblika kože do njene temperature, kako bi se sagledao utjecaj na mikroorganizme koji žive u blizini.

Gledano iz perspektive bakterija, eukariota i drugih mikroskopskih organizama koji nastanjuju kožu, piercing je kataklizmički događaj, poput velikog potresa ili udara meteora, i to se potvrdilo analizom mikrobioma, prenosi Science Alert.

- Uočili smo da je novi okoliš piercinga tokom vremena značajno povezan s većom bioraznolikošću i ekološkom složenošću, s temeljnim razlikama u prirodi biotskih interakcija u poređenju s izloženom kožom režnja uha - pišu istraživači u svom objavljenom radu.

Proces piercinga započinje sterilizacijom kože, efikasno čišćenjem ''terena'' od mikroba i pružanjem novog prostora za novu mikrobnu zajednicu.

Nakon toga, primijećena je veća bioraznolikost i ekološka složenost. Što se tiče mikrobiote, ova područja počela su se više podudarati s drugim vlažnim dijelovima kože, poput onih koje biste pronašli u pazušnom dijelu ili nosu.

Posebno su prisutne bakterije Staphylococcus epidermidis i Cutibacterium acnes oko piercinga. Oboje su potencijalno opasni, ali kada postoje zajedno na istom mjestu, obično održavaju ravnotežu jedni s drugima.

Uravnotežen mikrobiom

Iako probadanje kože nije ništa novo i prakticira se hiljadama godina, ovo je prvi put da naučnici mogu detaljno promatrati moguće posljedice za najmanje životne oblike na površini kože.

Kao i na mnogim drugim mjestima na i u našim tijelima, mikrobiom kože mora ostati pažljivo uravnotežen kako bi nas održao zdravima. Proučavanje piercinga i njihovih posljedica moglo bi nam pomoći saznati više o tome kako održavati tu ravnotežu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.