RIJEČ STRUKE

Utjecaj propuha na bolesti oka i kako liječiti

Termin propuh se zapravo odnosi na boravak pacijenata u prostorijama u kojima je pojačano ili promijenjeno strujanje zraka, navodi Begović

Javlja se jaka bol u oku, kao i iritacija. Nationwide Vision

26.9.2023

Pored poznatih prouzrokovača bolesti, na zdravlje oka mogu utjecati i faktori okoline kao što su temperatura, vlažnost, strujanje zraka, ultraljubičasta svjetlost, prisustvo čestica, alergena, gasova. Ovo je kazala dr. Enesa Begović, oftalmolog.

Različite tegobe

- U liječničkoj praksi se od pacijenata često čuje termin propuh (promaha) koji je nerijetko od strane zdravstvenih radnika nepravedno zanemaren i obesmislen. Termin propuh se zapravo odnosi na boravak pacijenata u prostorijama u kojima je pojačano ili promijenjeno strujanje zraka. Pacijenti nerijetko navode da su nakon što su boravili u ovakvim uvjetima osjetili ili primijetili crvenilo oka, pojačano žuljanje, iritaciju ili bol – govori dr. Begović.

Da bi površina oka bila zdrava, potrebno je da postoji homeostaza kojom se održava zdravim epitel sluznice i rožnice, stabilnost suznog filma, adekvatna inervacija površine oka, kao i odgovarajuća funkcija adnexa oka kao što su žlijezde i funkcija kapaka. U zavisnosti od toga koji dio oka je pogođen, pacijent će imati i različite tegobe. Treba istaći da obično više faktora istovremeno djeluju na površinu oka, a ne samo jedan kao što je npr. strujanje zraka.

Dr. Begović: Uzroci upale. Avaz

- Uzrok upale oka može biti i dugotrajno izlaganje suhom i hladnom zraku ili propuhu. Ako je oko duže izloženo na zraku, ono može dovesti do iritacije i sušenja oka, a zbog nedostatka očne vodice dolazi do upale. Kao što nije dobro biti dugo izložen suhom i hladnom zraku tako nije dobro ni previše izlaganja na suncu koje, također, može dovesti do upale – navodi dr. Begović.

Preventivne mjere

Važno je na vrijeme poduzeti odgovarajuće preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze na drugo oko. Ovisno o uzroku, ljekar može prepisati određene kapi za oči. Kapi za oči mogu pomoći vlaženju suhog i iritiranog oka te smanjiti edem (otok) i crvenilo. Jedna od prirodnih metoda koja je primjenjiva u svim slučajevima je nanošenje toplog obloga na zahvaćeno oko kako bi se smanjila nelagoda, ali samo ako je upala blaga.

Manjkavost studija

Iako postoji povezanost strujanja zraka i oštećenja na površini oka, manjkavosti dosadašnjih studija su u tome što ispitivanjima nije obuhvaćen veliki broj ljudi koji borave u uvjetima ekstremnih faktora okoline te će na tome biti fokus u narednom periodu.

- Jedna studija je pratila povezanost bolesti oka i vremenskih uvjeta. Evidentiran je povećan broj pacijenata za vrijeme sunčanih dana i viših temperatura, ali nije bilo značajne povezanosti uticaja pojačanog vjetra i promatranih oboljenja. Slično tome, velika hamburška studija koja je pratila utjecaj vjetra na 1.035 pacijenta koji su operisani radi kratkovidosti (LASIK) pokazala je da pacijenti ne samo da nisu imali povećano oštećenje površine oka, već da su imali znatno bolje rezultate i oporavak.

Objašnjenje za ove pojave leži u tome da su pacijenti za vjetrovitih i hladnijih dana birali da ostaju u zatvorenim prostorijama – navodi dr. Begović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.