RIJEČ STRUKE

Preventivni oftalmološki pregledi su važni: Pravovremena dijagnoza štiti i oko i vid

Prilikom sistematskih pregleda oka može se rano otkriti i neko drugo sistemsko oboljenje, najčešće dijabetes melitus

Važno otkriti što ranije refrakcionu anomaliju kod djeteta. Ochsner Health

10.9.2023

Preventivnim oftalmološkim pregledom i pravovremenom dijagnozom možete zaštititi vaše oko primjenjujući odgovarajuću terapiju na vrijeme. Preventivni oftalmološki pregledi djece u BiH se obavljaju najranije u dobi pred polazak u osnovnu školu i kasnije prilikom periodičnih sistematskih pregleda.

Dvije godine

- Od ukupnog broja djece obaveznim sistematskim pregledima obuhvaćena su samo djeca koja idu u osnovnu školu, dok oni mlađi i srednjoškolci dolaze na pregled u zavisnosti od potrebe, prilikom pojave nekih smetnji. 

Također, bilježi se porast broja slučajeva kratkovidnosti usljed upotrebe digitalnih uređaja te je preporučljivo i u srednjoškolskom uzrastu obavljati oftalmološke preglede barem jednom u dvije godine – navela je dr. Begović.

Dr. Begović: Porast kratkovidnosti. Avaz

Iako je poznato, dodaje, da je izuzetno važno otkriti što ranije refrakcionu anomaliju kod djeteta prije nego što se završi razvoj vida, zbog sve manjeg interesiranja za pedijatrijsku oftalmologiju među specijalistima, kao i složenosti pregleda malog djeteta koji vrlo često podrazumijeva više posjeta oftalmologu, sa ovim problemom se susreću i mnogo razvijenije zemlje te su najmlađi izuzeti iz redovnog oftalmološkog skrininga u mnogim zemljama.

Rana faza

- Periodični sistematski pregledi uposlenika također su važni za rano otkrivanje bolesti oka koje pacijent ne može sam da primijeti, kao što je npr. glaukom ili neko drugo oštećenje vida obično na stražnjem polu, jer su često takva stanja bez ikakvih simptoma, a smetnje vida sam pacijent teško može u ranim fazama da registrira – ističe dr. Begović.

Prilikom sistematskih pregleda oka može se rano otkriti i neko drugo sistemsko oboljenje, najčešće dijabetes melitus, nakon čega se pacijent upućuje da detaljnu kliničku obradu.

Kvalitet života

Ranim preventivnim skrining pregledima i pravovremenom terapijom bolest se stavlja pod kontrolu i odgađa propadanje vida, kao i ostala umanjenja životnih i radnih sposobnosti te poboljšava kvalitet života.

Tretman slabovidosti u ranim fazama i oporavak vidne oštrine kasnije tokom života omogućava neometan izbor škole i zanimanja koje zahtijevaju dobru sposobnost vida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.