DETOKS

Glavni krivac za brojna oboljenja: Očistite organizam od šećera

Uzročnik je pretilosti, dijabetesa tipa 2, karcinoma, srčanih oboljenja, demencije i neplodnosti

Šećer krivac za mnoge zdravstvene poremećaje. Facebook

Z. K.

6.4.2024

Rijetko ko može odoljeti da tokom dana ne uzme barem kockicu čokolade ili keks. Organizam žudi za slatkim, a upravo je šećer glavni krivac za mnoge zdravstvene poremećaje i bolesti. Uzročnik je pretilosti, dijabetesa tipa 2, karcinoma, srčanih oboljenja, demencije i neplodnosti.

Izaziva ovisnost

Brojni stručnjaci i nutricionisti povećanu konzumaciju šećera smatraju jednako opasnom kao pušenje. Šećera ima u čokoladi i drugim slatkišima, ali ga sadrže i brojni drugi gotovi proizvodi pa često i oni koje reklamiraju kao zdrave.

Često se pitamo zašto nam je teško odreći se šećera. A to je upravo zato što on u našem organizmu izaziva ovisnost.

Istraživanja su pokazala da mozak reagira na šećer slično kao na drogu i alkohol. Upravo ga zato mnogi proizvođači dodaju u svoje proizvode, jer vas žele ponukati da ih ponovno kupite.

A kako biste se riješili ovisnosti, promijenite navike i očistite se od šećera. Kad počnete jesti obroke bez šećera, moguće je da ćete u početku biti neraspoloženi. Ali, ubrzo ćete primijetiti da imate više energije i da ste sve bolje raspoloženi.

To će vam biti dovoljan poticaj da nastavite život bez šećera.

Posegnite za desetodnevnim detoksom, a u to vrijeme izbjegavajte hranu u kutijama, pakiranjima, limenkama i konzervama. Jedite samo svježe, organske i sirove namirnice.

Zapitajte se zašto posežete za šećerom, jeste li o njemu ovisni i kada imate najveću potrebu za slatkišima. To će vam pomoći da osvijestite svoju ovisnost i situacije u kojima posežete za slatkim pa ćete lakše prepoznati ono što vas potiče da to činite.

Nema učinka

Prije svega, prestanite piti gazirane sokove, jer su puni šećera i njihova konzumacija vodi do pretilosti pa i do dijabetesa. Kalorije iz takvih napitaka brže se apsorbiraju u organizmu i izazivaju nagli porast nivoa šećera u krvi.

I, ne zaboravite, važno je da se u tom periodu potpuno odreknete šećera. Ako povremeno pojedete neku poslasticu, detoks će biti bez učinka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.