MENTALNO ZDRAVLJE

Korištenje zdravstvenih aplikacija dovodi do opsesivnog ponašanja

Iako mogu biti od koristi, nisu zamjena za stvarne stručnjake

Oprezno s korištenjem. Pixabay

Dž. R.

14.3.2024

U posljednjih nekoliko godina brojne firme su plasirale na tržište nosive uređaje i mobilne aplikacije koje mogu pratiti naše lične zdravstvene podatke. Ovi “mHealth” uređaji i aplikacije doveli su do rađanja onoga što je poznato kao “kvantificirano ja”, fenomen u kojem pojedinci počinju pratiti svoje bihevioralne, fiziološke, biološke i druge vrste pokazatelja zdravlja.

Poboljšanje metrika

U partnerstvu s glavnom platformom za aplikacije mHealth u Aziji, osmišljen je i implementiran neki veliki nasumični terenski eksperiment temeljen na detaljnim životnim aktivnostima pacijenata (npr. pređeni koraci, vrijeme vježbanja i potrošene kalorije, obrasci spavanja te kvaliteta i količina hrane) i vrijednosti glukoze u krvi pacijenata s hroničnim dijabetesom tokom vremenskog okvira od 15 mjeseci.

Usvajanje aplikacije mHealth dovelo je do poboljšanja kratkoročnih metrika (smanjenje razine glukoze u krvi i glikiranog hemoglobina) i dugoročnih metrika (smanjenje bolničkih posjeta i medicinskih troškova). Pacijenti koji su usvojili aplikaciju mHealth su više trenirali, konzumirali su zdraviju hranu, hodali više koraka i spavali duže na dnevnoj bazi.

Iskustvo s anketama

Neka druga zanimljiva otkrića ticala su se ishoda pacijenata u grupi koja je primala personalizirane podsjetnike putem tekstualnih poruka u odnosu na one pacijenata koji su primali generičke podsjetnike.

Ankete provedene nakon eksperimenta ponudile su objašnjenje, naime, neki su pacijenti smatrali da je tačnost personaliziranih poruka nametljiva i dosadna. 

Drugi su rekli da su zbog njih osjećali da su stalno prisiljeni pratiti preporuke za wellness. To ih je demotiviralo i dovelo do niže razine aktivnosti.

Prava podrška

Bez obzira koristite li mobilni telefon ili pametni sat, možete pratiti koliko ste dugo spavali, vrijeme koje ste proveli u dubokom i REM snu, pa čak i postaviti alarm da vas probudi u vašoj ‘najlakšoj’ fazi sna. 

Specijalist za poremećaje spavanja dr. Guy Leschziner kaže da nas aplikacije za spavanje čine anskioznima i opsjednutima snom, što negativno utječe na našu sposobnost da dobro spavamo.

Slično kao i uređaji za praćenje spavanja, nosiva tehnologija nam nudi uvid u naš fitness učinak. Te su aplikacije i uređaji osmišljeni kao motivacija, ali mogu učiniti i da se osjećamo još gore. Također je navedeno da mogu dovesti do nezdravog, opsesivnog ponašanja kao što je prekomjerno vježbanje i opasna ograničenja kalorija.

Aplikacije za mentalno zdravlje sprječavaju vas da tražite pravu podršku. Te su se aplikacije našle na udaru kritika zbog nedostatka naučnih dokaza, a akademici kritiziraju studije koje tvrde da su učinkovite. Iako neki korisnici mogu vidjeti poboljšanja pri korištenju ovih aplikacija, one nisu zamjena za prilagođenu podršku koju pružaju kvalificirani stručnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.