JUTARNJA RUTINA

Šolja ovog čaja ujutro može potaknuti mršavljenje, tvrde istraživači

Može poboljšati fizičku aktivnost tokom vježbanja i povećati ukupnu potrošnju kalorija

Čaj. Instagram

D. R.

3.2.2024

Naša jutarnja rutina može uvelike utjecati na naše zdravlje, stoga je važno pratiti što jedemo i pijemo. Neki možda već imaju naviku ispijanja čaja ujutro, ali osobito zeleni čaj nudi niz prednosti. To je niskokalorični napitak koji sadrži kofein i jednu vrstu flavonoida koji se zove katehin, a koji je antioksidans, piše Index.hr.

Studije koje su proveli istraživači Wolfgang Viechtbauer sugeriraju da oba ova spoja mogu ubrzati metabolizam. Dakle, ispijanje zelenog čaja rano ujutro može pomoći u topljenju sala na trbuhu. Ovo su još neke prednosti konzumiranja ovog čaja ujutro.

Poboljšava metabolizam

Zeleni čaj sadrži spoj epigalokatehin galat (EGCG), za koji se pokazalo da ubrzava metabolizam. To može dovesti do laganog povećanja potrošnje kalorija tokom dana, što pridonosi mršavljenju.

Pospješuje oksidaciju masti

Zeleni čaj pospješuje oksidaciju masti, što je proces razgradnje pohranjene masti koja se koristi kao energija. Katehini u zelenom čaju mogu pomoći u stimuliranju tjelesnih mehanizama za sagorijevanje masnoće, što potencijalno pomaže u mršavljenju.

Pruža termogene učinke

Ovaj čaj ima termogena svojstva, što znači da može povećati središnju temperaturu tijela i pospješiti sagorijevanje kalorija, piše portal India.com. To može pridonijeti laganom povećanju potrošnje energije i potencijalno pomoći u kontroli težine.

Suzbija apetit

Katehini u zelenom čaju mogu utjecati na hormone gladi, pomažući nam da se duže osjećamo sitima te potencijalno smanjujući unos kalorija tokom dana.

Povećava energiju i fokus

S obzirom na to da zeleni čaj sadrži kofein, može pružiti prirodni poticaj energije i poboljšati fokus. Može poboljšati fizičku aktivnost tokom vježbanja i povećati ukupnu potrošnju kalorija, podupirući mršavljenje.

Važno je napomenuti da, iako zeleni čaj nudi neke prednosti, on nije čarobno rješenje za kontrolu težine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.