SAVJETI STRUČNJAKA

Tri načina da pobijedite nesanicu

Ukoliko ne možete da se riješite misli o problemu, zapišite ga

Topla kupka i čitanje će vas uspavati. Facebook

Z. K.

21.10.2023

Kako pobijediti nesanicu koja je problem velikog broja ljudi, savjetuje stručnjak Keti Grifin (Kathy Griffin) koja predlaže tri zlatna rješenja za insomniju. 

Nekoliko koraka

Osnivač “Thera-Sea” Keti Grifin kaže da spavanju treba da pristupimo kao djeca pa da pred odlazak u krevet slijedimo sljedeće korake smirivanje, odlaganje igračaka - u slučaju odraslih telefona ili laptopa, prigušivanje svjetla, kupanje, čitanje lagane priče i toplo piće bez kofeina.

A, ukoliko morate da obavite težak razgovor s prijateljem, članom porodice, kolegom ili partnerom, odložite ga do jutra.

- Ne očekujte da imate jednosatni telefonski razgovor, a da zatim odete u krevet i budete opušteni, to nije moguće. Vaš um, srce i adrenalin će se utirkivati, a to znači da nećete dobro spavati i da ćete se sutradan osjećati užasno - objasnila je Grifin.

Vježbe disanja

Naravno, ne možemo uvijek da kontroliramo stresne situacije i da odlažemo suočavanje sa njima. Ako moramo da ih razriješimo uvečer, Keti savjetuje da nakon toga radimo vježbe disanja, priuštimo vruću kupku ili meditiramo. To rješava problem nesanice. Ukoliko ne možete da se riješite misli o problemu, zapišite ga. To je treći zlatni savjet Grifin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.