OPREZ

Tri simptoma koja među prvima ukazuju na rak testisa

Rak testisa u većini se slučajeva javlja kod mlađih muškaraca, najčešće prije 50. godine

Obratite pažnju na simptome. Kreni zdravo

M. Z.

28.9.2023

Rak testisa u većini se slučajeva javlja kod mlađih muškaraca, najčešće prije 50. godine. U poređenju s drugim vrstama raka prognoza je vrlo dobra. Istraživanja pokazuju kako se petogodišnje preživljenje procjenjuje na oko 95 posto.

Rani stadij

Ljekari upozoravaju kako je iznimno važno redovno pregledavati testise i reagirati kod prvih uočenih promjena. Naime, liječenje raka testisa otkrivenog u ranom stadiju, pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utječe na seksualni život ili plodnost, a može doslovno spasiti život. No kako prepoznati da osoba ima rak testisa?

Navodno postoje tri simptoma koja mogu ukazivati na to da muškarac ima ovu vrstu raka. To su oteklina ili kvržica na testisu, ali i svaka promjena u obliku ili teksturi samog testisa. Važno je naglasiti kako ove pojave uglavnom nisu bolne.

Bolna ejakulacija

Osim ovih simptoma koje je najlakše uočiti upravo redovnim samopregledom, ostali znakovi upozorenja obuhvataju bolnu ejakulaciju te bolove u predjelu trupa, donjeg dijela trbuha, prepona ili donjeg dijela leđa. Spomenuti simptomi najčešće ukazuju na uznapredovali stadij raka, piše Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.