OPASNA BAKTERIJA

Majka (40) ostala bez ruku i nogu nakon što je pojela ribu s lokalne tržnice: ''Usne i prsti samo su pocrnjeli''

Bila je na respiratoru i u induciranoj komi. Dobila je sepsu i otkazivali su joj bubrezi. Umalo je izgubila bitku

Zamalo umrla. Jutarnji.hr

M. Z.

18.9.2023

Laura Barajas, majka šestogodišnjeg dječaka, izgubila je sva četiri uda nakon što se otrovala nedovoljno kuhanom ribom tilapijom. U četvrtak je podvrgnuta operaciji amputacije koja joj je spasila život nakon višemjesečnog boravka u bolnici. Lauri je pozlilo krajem jula, nakon što je pojela ribu koju je kupila na lokalnoj tržnici u San Joseu, piše ''Daily Mail''.

Dobila sepsu

- Svima nam je jako teško, užasno je to što se dogodilo. Ovo je mogao biti bilo ko od nas - rekla je Laurina prijateljica Ana Mesina (Anna Messina).

Za ''News'' 19 je rekla da je Laura skoro izgubila bitku.

- Bila je na respiratoru i u induciranoj komi. Prsti, stopala i donja usna su joj bili crni. Dobila je sepsu i otkazivali su joj bubrezi - rekla je Mesina.

Vjeruje se da je infekciju uzrokovala bakterija vibrio vulnificus, o kojoj su nedavno upozorenje izdali Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Godišnje se prijavi 150-200 slučajeva infekcije, a svaka peta osoba umre.

- Način na koji se možete zaraziti ovom bakterijom je tako da pojedete nešto što je njome kontaminirano, a drugi način je izlaganje posjekotine ili tetovaže vodi u kojoj živi ova bakterija - objasnila je stručnjakinja za zarazne bolesti UCSF-a dr. Nataša Spotisvud (Natasha Spottiswoode).

Dodala je da su u posebnoj opasnosti imunokompromitirani ljudi.

- Ljudi bi trebali poduzeti razumne mjere opreza, naprimjer, ako imate posjekotinu, izbjegavajte uranjanje u vodu dok dobro ne zacijeli. Ako imate oslabljeni imunitet, pripazite na te stvari i izbjegavajte visokorizične aktivnosti i hranu - rekla je Spotisvud.

Laurina prijateljica postavila je GoFundMe stranicu kako bi pomogla prijateljici pokriti troškove liječenja i stalne potrebe za njegom.

Traže pomoć

- Ova porodica očajnički treba našu pomoć. Joseovo zdravstveno zasad pokriva njegove troškove, no ne zna se hoće li pokriti i Laurine. Plaćeno slobodno vrijeme već je iskoristio, a program za invalide osigurat će samo 60 posto njegovih redovnih primanja. Rastući bolnički računi su ogromni, a Laurino fizičko stanje zahtijevat će značajne promjene u njihovim životima - napisala je u opisu.

Zasad je prikupljeno nešto više od 41.000 dolara, piše Večernji.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.