VAŽNO

U kojim situacijama se treba obratiti ljekaru

Karakteristike bola kod infarkta miokarda i prateći simptomi su stezanje u grudima, pritisak, pečenje...

Bol u grudima može biti znak plućne embolije. Nationwide Vision

Z. K.

5.9.2023

Bol u grudima nije rijetko medicinsko stanje, a izaziva brojne nedoumice. Zbog toga je prepoznavanje simptoma veoma važno kako bi se adekvatno odreagiralo ukoliko je riječ o životno ugrožavajućim stanjima. Evo najhitnijih stanja koja kod bola u grudima zahtijevaju ljekarsku pomoć bez odlaganja. Dva su kardiološke prirode, a dva pulmološke.

Infarkt miokarda 

On prouzrokuje spazam ili začepljenje srčanih arterija trombom. Karakteristike bola kod infarkta miokarda i prateći simptomi su: trajanje duže od 30 minuta, stezanje u grudima, pritisak, pečenje ili osjećaj žarenja, može da se prenosi u predio stomaka uz mučninu, povraćanje i štucanje, nedostatka zraka, gušenje, slabost, strah i panika, preznojavanje i blijedilo kože.

Aortna disekcija (pucanje aorte) 

Aorta je najveći krvni sud. Može naglo da se širi, kada dolazi do takozvane rastuće aneurizme. To uzrokuje cijepanje aorte. Ovaj proces izaziva intenzivan, centralno lokaliziran bol poput „kidanja“, koji se širi naprijed i u leđa, ali i u predio vrata i obje ruke, uz nagli gubitak svijesti. Puls i pritisak su ponekad nemjerljivi.

Plućna embolija 

Do plućne embolije dolazi kada se desi prekid cirkulacije krvi u jednom dijelu pluća. Mogući razlozi su dugotrajno ležanje usljed bolesti ili nekog prijeloma, tromb u donjim ekstremitetima, posljedica operacije kuka, karlice ili carskog reza, tumori i prethodna historija tromboembolijskih problema. Ostale manifestacije su: ubrzano disanje, gušenje, ubrzani rad srca, pomodrjele usne te pad krvnog pritiska.

Pucanje plućne maramice

Pneumotoraks je prisustvo, odnosno prodor zraka u pleuralni prostor, što može da izazove pucanje plućne maramice. Ono zbog čega je pneumotoraks hitno stanje jeste kolaps pluća do koga može da dođe ukoliko se pacijentu ne ukaže hitna ljekarska pomoć. Bol u grudima koji izaziva pneumotoraks je lokaliziran i veoma oštar uz kašalj, ubrzano disanje i gušenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.