VAŽNO

Najraniji znakovi Parkinsonove bolesti

Simptomi koji ukazuju na to da bi osoba mogla patiti od ove bolesti uključuju tremor ruku, otežano gutanje...

Parkinsonova bolest je najbrže rastuće neurodegenerativno stanje. Onondagapt

Z. K.

31.8.2023

Problemi sa zatvorom i sindrom iritabilnog crijeva mogu biti najraniji znakovi Parkinsonove bolesti, pokazuju istraživanja. Kako donosi „The Sun“, osobe s ovim neugodnim i ponekad izuzetno bolnim simptomima imale su čak dvostruko veću vjerovatnoću da će oboljeti od Parkinsonove bolesti u roku od pet godina.

Probavne smetnje

Naučnici su za potrebe istraživanja proučavali podatke više od 92.000 ljudi u SAD, kako bi vidjeli na koji način probavne smetnje utječu na rizik od razvoja Parkinsonove bolesti. Ono što su saznali, kažu, promijenilo je način daljih dijagnosticiranja ove teške bolesti.

- Ova je studija prva koja je utvrdila dokaze da, ne samo zatvor već i sindrom iritabilnog crijeva mogu predvidjeti Parkinsonovu bolest - rekao je ljekar i jedan od autora studije Bo Jonings s Univerziteta u Belgiji.

Čulo mirisa

Kako pokazuju najnoviji podaci, Parkinsonova bolest je najbrže rastuće neurodegenerativno stanje u svijetu. Simptomi koji ukazuju na to da bi osoba mogla patiti od ove bolesti uključuju tremor ruku, otežano gutanje, poteškoće s mokrenjem, oslabljeno čulo mirisa, pojačano lučenje sline, gubitak interesa za aktivnosti koje su osobu ranije zanimale, depresiju i gubitak energije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.