KORISNO

Pet znakova da malo spavate

U idealnom slučaju bi trebalo da zaspimo u roku od pet do 10 minuta nakon zatvaranja očiju

Žeđ i žudnja za slatkišima znaci su pospanosti. Printscreen

Z. K.

3.7.2023

Zijevanje, podnevno drijemanje, potreba za kofeinom.. neki znaci pospanosti su očigledni. Ali pošto san podstiče mnoge procese u tijelu, umor i nedostatak sna mogu da se izraze i na druge, suptilnije načine.

Žeđ 

U jednoj studiji iz 2018. objavljenoj u časopisu Sleep, podaci više od 25.000 odraslih iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država pokazali su da su oni koji su stalno spavali šest sati noću ili manje imali 16 do 59 posto veće šanse za suboptimalnu hidrataciju od onih koji su redovno spavali, osam sati. Istraživači su rekli da bi hormon koji se zove vazopresin mogao ovo da objasni, jer san pomaže ovom hormonu da obavi svoj posao regulacije nivoa tečnosti u tijelu.

Odmah zaspite 

U idealnom slučaju bi trebalo da zaspimo u roku od pet do 10 minuta nakon zatvaranja očiju. Drijemanje u ovom vremenskom okviru znak je da su tijelo i um spremni za san, ali nisu potpuno iscrpljeni.

Često imate negativne misaone obrasce 

Jedna mala studija u Clinical Psichological Science otkrila je su da su oni koji su imali dovoljno sati dubokog sna imali, u prosjeku, 50 posto više neželjenih misli sljedećeg jutra od onih koji su imali kvalitetan noćni san.

Žudite za šećerom i ugljenim hidratima

 Kada ne spavamo onoliko koliko bi trebalo, to može da podstakne glad za određenim vrstama hrane. Loš san utječe na vaš hipotalamus, glavni kontrolni centar u vašem mozgu za hormone kao što su kortizol, epinefrin i norepinefrin...

Teško vam je da vježbate 

Ako uobičajene vježbe počinju da vam budu teže nego inače, to bi mogao biti znak da biste trebali više spavati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.