SAVJETI

Kako pomoći sebi i imati kvalitetan san

Odjeća izrađena od prirodnih materijala poput pamuka ili lana može vam pomoći

Izbjegavajte teške obroke prije odlaska na spavanje. Facebook

Z. K.

21.4.2023

Noćno znojenje može biti vrlo neugodno i može veoma negativno utjecati na kvalitet sna. Srećom, postoje načini kako se nositi s ovim problemom i spriječiti ovu iritantnu pojavu. Ovo su neke aktivnosti i načini koji mogu pomoći prilikom sprečavanja noćnog znojenja.

Topla soba

Održavajte adekvatnu temperaturu u spavaćoj sobi - Ako je soba previše topla, to može uzrokovati noćno znojenje stoga je važno da u sobi u kojoj spavate održavate idealnu temperatura koja bi trebala biti između 16 i 20 stepeni.

Koristite laganu odjeću - Odjeća izrađena od prirodnih materijala poput pamuka ili lana može vam pomoći prilikom borbe s noćnim znojenjem. Također, odjeća bi trebala biti lagana i prozračna kako bi se omogućio neometani protok zraka.

Izbjegavajte teške obroke prije odlaska na spavanje - Hrana koja je teška za probavu može uzrokovati noćno znojenje, te pokušajte da izbjegnete teške obroke prije odlaska u krevet i jedite laganu hranu koja se lako vari.

Pomaže vježbanje

Smanjite unos alkohola i kofeina - Alkohol i kofein mogu uzrokovati noćno znojenje, a savjet stručnjaka je da pokušate da ograničite unos ovih namirnica ili da ih u potpunosti izbjegavate.

Redovna fizička aktivnost - Vježbanje može pomoći u kontroli tjelesne temperature, a pozitivno utječe i na smanjenje stresa. Pokušajte da vježbate najmanje 30 minuta dnevno, ali izbjegavajte vježbanje neposredno prije odlaska na spavanje.

Razmislite o promjeni jastuka i dušeka - Neudoban jastuk ili dušek može uzrokovati noćno znojenje, te razmislite o promjeni jastuka i dušeka kako biste osigurali udoban san.

Simptom bolesti

Ako se probudite zbog noćnog znojenja, pokušajte da stavite hladne obloge na vruće dijelove tijela. To može pomoći u smanjenju tjelesne temperature i olakšati vam da ponovno zaspite. Često je noćno znojenje uzrokovano manje ozbiljnim uzrocima, međutim, ova pojava može biti simptom ozbiljnijih bolesti, poput tuberkuloze, HIV-a, limfoma ili leukemije, te stoga ne treba ignorirati česte epizode noćnog znojenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.