OBRATITE PAŽNJU

Rani simptom dehidratacije

Ona pripisuje disparitet hormonskim razlikama i sastavu tijela

Potrebno je dosta tečnosti. via popsugar

Z. K.

21.6.2023

Lako je previdjeti neke od ranih znakova dehidratacije ili ih pripisati stresu svakodnevnog života. Konkretno, Nataša Trentakosta (Natasha Trentacosta), doktorica medicine, specijalista sportske medicine i ortopedski hirurg na Cedars-Sinai Kerlan-Jobe institutu u Los Anđelesu, kaže da je osjećaj umora uobičajen signal da vam nivoi hidratacije opadaju.

Hormonske razlike

Doktorica dodaje da, iako svako može pokazati ovaj skup simptoma, “čini se da je veći kod žena nego kod muškaraca”. Ona pripisuje disparitet hormonskim razlikama i sastavu tijela.

- Žene imaju tendenciju da imaju manji postotak vode za svoju tjelesnu težinu u odnosu na muškarce, što u suštini znači da žene moraju izgubiti manje vode prije nego što postanu simptomi - navodi.

Osjećaj umora

Ona kaže da to znači da žene mogu osjetiti utjecaj nepijenja dovoljno vode prije muškaraca. Ako primijetite osjećaj umora, prvo što bi trebalo učiniti je da popijete čašu vode. Kada vam je malo tečnosti, vaše tijelo se može osjećati umorno i slabije nego inače.

Konzumiranje dovoljne količine tečnosti u pićima i hrani ispunjenoj vodom pomoći će vam da nadoknadite vodu koju vaše tijelo gubi tokom dana i može vam pomoći da održite energiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.