KORISNO

Trikovi kako sačuvati zube zdravima

Potrudite se da to ne bude površno, već da i zube shvatite kao dio tijela koji će vam biti zahvalan u budućnosti za brigu i njegu

Smanjite konzumaciju slatke i kisele hrane i pića. Printscreen

Z. K.

2.6.2023

Osmijeh je jedno od prvih mjesta na vašem tijelu gdje možete vidjeti kako starite, ističe kozmetička stomatologinja Viktorija Vejcman (Victoria Veytsman). Razmislite samo o tome koliko često koristite usta, od žvakanja, preko jela, do govora, smiješka i izražavanja.

Odabir četkice

Dobre prakse oralne higijene, kao što su redovno pranje zuba, čišćenje zubnim koncem i stomatološki pregledi pomažu u održavanju optimalnog oralnog zdravlja. Zdravi zubi pridonose privlačnom osmijehu, jačanju vašeg samopouzdanja i cjelokupnog izgleda pa je izrazito važno kako se brinete o njima.

Potrudite se da to ne bude površno, već da i zube shvatite kao dio tijela koji će vam biti zahvalan u budućnosti za brigu i njegu. Sve u svemu, malim savjetima i dosljednošću, ako nemate problema s genetikom, možete učiniti jako puno da vaši zubi ostanu zdravi.

Davanje prioriteta oralnoj njezi u konačnici će dovesti do snažnijeg, zdravijeg i bjeljeg osmijeha kako starite. Perite zube najmanje dva puta dnevno po dvije minute te svakodnevno čistite između zuba zubnim koncem da biste uklonili male čestice hrane. Od ključne je važnosti da odaberete četkicu za zube koja vam najbolje odgovara.

Piti vodu

Smanjite konzumaciju slatke i kisele hrane i pića, kao što su gazirana pića, slatkiši i citrusno voće, jer oni mogu nagrizati zubnu caklinu i pridonijeti mrljama. Također, važno je piti puno vode jer ona pomaže ispirati čestice hrane i neutralizirati kiseline u ustima. Uz to, tako održavate hidriranost, što je važno za proizvodnju sline i oralno zdravlje.

Redovni pregledi

Posjećujte svog stomatologa radi redovnih pregleda idealno svakih šest mjeseci ili prema preporuci. Redovni stomatološki pregledi mogu otkriti rane znakove problema sa zubima te ih riješiti, potencijalno izbjegavajući skuplje i invazivne postupke u budućnosti. Bolesti desni i drugi oralni zdravstveni problemi mogu dovesti do karijesa i konačnoga gubitka zuba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.